„Nem lehet mindenkinek jó!”

Milyen igaz ez a mondat! Alig jelentették be hivatalosan is a Panasonic DMC-GX7 fényképezőgépet, máris számtalan picsogós fórumtopikot lehet olvasni arról, mennyire gáz lett a gép, mert [felsorolás ide]. Pedig a Panasonic-ot most aztán végkép komoly dicséret és buksi simogatás illeti, ugyanis a GX7 – szerintem legalábbis – pont olyan lett, amilyet sokan szerettek volna. Mit is akart a nép, nézzük végig:

  • Legyen olyan a külseje, mint a legendás LC1-nek –done
  • Legyen beépített elektronikus keresője, de ne olyan pukli, mint a G és GH sorozatnál –done-
  • Legyen dönthető a kijelzője –done
  • Ne legyen olyan nagy –done– (minimális mértékben nagyobb a GX1-nél, ami nagyon aranyos, de jól kezelhető gép a mai napig)
  • Legyen minőségi –done– (magnéziumötvözetből van a váz és a fotókon is baromira „egyben van”)
  • Ne legyen lebutítva a videofelvétel –done– (gyakorlatilag a G6 tudását hozza, azaz van igazi manuális mozgóképfelvétel is)
  • Legyen vezeték nélküli kommunikáció –done– (Wi-Fi és NFC)
  • 1/8000 mp-es zár jó lenne –done
  • Csendes mód esetleg? –done
  • Legyen már végre vázba rakott stabi –done

Tehát minden pontot teljesített a gyártó a kívánságlistáról, erre olyan kifogások jönnek, hogy nincs mikrofon bemenet rajta, nem is igazi „prosumer kamera”, drága, miért nem kisebb a markolata, miért nem nagyobb a markolata, miért pont 17 mm a kilépő pupilla a keresőnél, miért, miért és ismét csak miért. Csak. Azért, mert nem létezik tojásrakógyapjastehén, azért. Kell mikrofonbemenet? Vedd meg a G6-ot, vagy a GH3-at! Kell nagyobb markolat? Vedd meg a G6-ot, vagy a GH3-at! Kisebb markolat kell? Vedd meg a GF sorozat valamelyikét, vagy a GX1-et! Prosumert akarsz? Vedd meg a GH3-at! Túl drága? Menj el dolgozni, ne anya-apa pénzéből élősködj! Szemüveggel „nem látsz semmit a keresőben”? Vedd le a kupakot az objektívről, vagy nézz bele rendesen a keresőbe, vagy esetleg használd a dioptria korrekciót, vagy menj el szemműtétre! Minek van stabi a vázban? Mert tőled többen kérték (hiába vagy hatökör), azért. Miért nem az Olympus 5-tengelyes stabija van benne? Mert az az Olympusé. Soroljam még?

pana_gx7_f1_zpsa64266c5.jpg

Viszont egyértelműen a legkedvesebb pontom a „drága”. Mihez képest drága? Gondold már végig, hogy az 1000 eurós, azaz nagyjából 300 000 forintos árért cserébe milyen bitang jó gépet kapsz! „De hát ennyiért már kapok dSLR vázat!” – akkor azt vedd meg. Ez másról szól. Ha nem érzed, ha nem tudod, ha nem akarod tudni, hogy miről szól, akkor valószínűleg nem neked találták ki sem a m4/3 rendszert, sem a GX7 fényképezőt.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.