Tíz lépésben: így lehetsz önmagad adásban

Nem csak a kezdő hírbemondónak kell legyőznie a lámpalázat, hanem azoknak is, akik bármilyen videós műsort készítenek. Legyen szó tesztről, vagy bemutatóról, vagy egy interjúról – nem árt, ha nyugisak vagyunk és önmagunkat tudjuk adni. Bakizni nem szégyen és nem is ciki, mind emberből vagyunk! Alábbi pár tanácsot érdemes megfontolni, valóban sokat lehet fejlődni általuk.

Első szekció: a kinézeted

1. Viselj olyan öltözéket, amiben jól érzed magad.
Válogass össze olyan ruhadarabokat, melyek tükrözik egyéniségedet, melyek kényelmesek és hagyják kibontakozni az igazi „énedet”. Ha az átlagosnál formálisabb témában kell helytállnod, vegyél fel egy öltönyt nyakkendővel, vagy blúzt szoknyával – tartsd az ékszekerek minimumon! A lényeg a formális öltözéknél is a kényelem; ha jól érzed magad a „bőrödben”, azt a közönséged is látni, érezni fogja.

2. Anyudnak igaza volt: ülj egyenes háttal!
A kamera minden apróságra duplán rávilágít, ugyanis nincs, ami elterelje rólad a figyelmet. Ha görbén, hanyag módon ülsz, azt a benyomást kelted, hogy nem is érdekel igazán a téma és már gondolatban rég máshol jársz. De figyelj oda, hogy ne légy túl merev és gépies.

3. Figyelj oda testbeszédedre – más is lesni fogja!
Ne malmozz, ne törölgesd a tenyered – találj valami megfelelő elfoglaltságot kezeidnek akkor is, ha lámpalázas vagy. „kézi munkáddal” ne vond el a nézők figyelmét. Tarts kézben jegyzeteket, tollat, de ne játssz ezekkel.

4. Mosolyogj a szemeddel.
Egy meleg és egyedi mosoly csodákat tesz: sokkal hitelesebb, őszintébb és magabiztosabb látványt nyújtasz, ha nem görcsbe rándult arccal ülsz a kamera elé. Ne vicsorogj, ne csak a frissen fehérített fogsorodat akard közszemlére tenni; a szem a lélek tükre – hiába a legvadabb mosoly, ha a szemeden nem látszik, hogy őszinte. Bátran villantsd meg azokat a kis szarkalábakat!

Második részleg: a hangod

5. Természetesen, az „igaz” hangodon beszélj.
Bizonyára te is próbáltad már magadat a tükör előtt, mint sztárbemondó, de élesben azért hagyd otthon azt a „jó reggelt, Vietnám” hangot! Légy itt is önmagad és úgy beszélj a kamerába, mintha legjobb barátod lenne. Ez nem csak hogy természetesebb, de ez is az elvárás az audiencia részéről.

6. A titok nyitja az, ahogyan mondod.
Te tudod, miről beszélsz, tehát koncentrálj arra, hogyan tálalod mondandódat! Ügyelj a ritmusra: ha sietsz, hadarsz, elveszted a hitelességedet, azt sugallod, nem számít, amit mondasz. A szóválasztás is nagyon fontos. Kerüld a szlenget, a trágár szavakat és törekedj az egyszerű, közérthető mondatokra.

Harmadik rész: így készülj fel

7. Nézz a kamerába, mintha a kutyádra néznél.
Ne félj az objektívtől, nem harap! Csak nézz bele olyan szeretetteljesen, mintha kedvenc állatodra néznél. Ne nézelődj, ne pislogj össze-vissza, mert ordítani fog rólad, hogy ideges vagy. Ne félj a bakiktól sem, azért vannak a szerkesztők, hogy segítsenek.

8. Tartsd nedvesen.
A száraz száj és torok a beszéd elsőfokú ellensége. „Köpd ki azt a torokgyíkot”, igyál egy korty vizet. Ha nem élő felvételt készítesz, tarts néha egy kis szünetet és igyál meg egy kis pohár vizet – ez az idegeidnek is jót tesz és lehiggadsz. Ajkaidat is tartsd nedvesen, de ne a nyelveddel nyalogasd!

9. Nyugi!
Ne ülj le a kamerák elé sík idegesen és összeizzadt tenyérrel. Előtte próbálj meg egy kicsit relaxálni, lehiggadni – hallgass kellemes zenét, menj ki a mosdóba és beszélj magaddal a tükör előtt, ha kell. Csak akkor ülj le a kamera elé, ha lenyugodtál és összeszedted a gondolataidat.

10. Jó dolog lélegezni.
De komolyan! Nem csak azért jó lélegezni, mert különben meghalnál, hanem hogy jól mutass a képernyőn. Végy párszor mély lélegzetet, mielőtt élő adásba mennél, majd folytasd a nyugodt, lassú légvételt, ha leültél a helyedre. (Készült a mashable.com cikke alapján)

Ha tetszett a poszt, kérlek szavazz rám a Goldenblogon:

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.