4425 fényképezőgépből áll a világ legnagyobb gyűjteménye

Ha ismerőseid, családod azzal vádolna, hogy „kütyümegszerzési szindrómád” van, akkor csak mosolyogj és legyints nyugodtan. Dilish Parekh mumbai-i fotóriporter ugyanis saját, hivatalosan jegyzett világrekordját döntötte meg: összesen 4425 fényképezőgépet gyűjtött össze az idők során. Ha ezt a rekordot meg szeretnénk dönteni, úgy több mint 12 éven keresztül, minden áldott napon be kellene szereznünk egy új masinát.

4425fenykepezo.jpeg

A szenvedélyes gyűjtő azonban nem egyszerűen kis kompakt gépeket gyűjtött össze, ugyanis szíve az antik masinákért dobban. Az egész történet azzal kezdődött, hogy apja ráhagyta 600 gépből álló kollekcióját, amit az évek során szorgosan gyarapított. A rekordméretű géphalmaz száma nem most érte el a jelenlegit, de a büszke tulaj bejelentésével mindenképp meg akarta várni az augusztus 19-i World Photography Day-t („A fényképészet világnapja”).

A nemes gyűjtemény egyik koronaékszere a lentebb is látható Leica 250 Reporter, ami 1934-ben készült. Különlegessége ennek a készüléknek, hogy öblös filmtartójába majdnem tizenegy méternyi, azaz 250 képkockából álló film fér – nem nehéz kitalálni, hogy a gép innen kapta a nevét. Értéknövelő tényező, hogy csupán 1000 darab Leica 250 Reporter készült.

4425fenykepezo1.jpgLeica 250 Reporter

Parekh tetemes kollekciója még számos más, nagy értékű fényképezőgépet is rejt, mint például a Beassa II-t, amit 1962-ben gyártott a német Voigtländer. Ez a masina akkora státuszszimbólum volt Japánban, hogy még a királyi családban is akadt belőle. (Forrás: petapixel.com)

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.