Íme, egy 64:9 arányú, extra nagylátószögű kamerarendszer a Panasonictól

Kifejezetten sportközvetítési célokat követve fejlesztette ki a Panasonic különösen nagylátószögű kamerarendszerét, amely tekintélyes 64:9-es képarányra képes.

kamera1.jpg

Még hogy nagyon széles a 21:9-es képarányú monitor/TV! A Panasonic új fejlesztése négyszer akkora körbetekintést tesz lehetővé, mint a hagyományos 16:9 oldalarányú megjelenítők, ezért például egy focimérkőzés közvetítésénél bődületes élményt nyújthat a hatalmas belátható tér. Nem is olyan bonyolult a japánok szerkezete: négy darab, egyenként 16:9 képarányú kamera képét rakja össze okosan a rendszer, s így hozza létre valós időben a 720p-re leméretezett, de 64:9 arányú képanyagot. A körülbelül 40 kilogrammot nyomó berendezés 160°-os panorámakép készítésére képes a történésekről, ami nagyjából így fest a hagyományos 16:9-hez képest:

aranyok.jpg

A rendszer működéséhez nem csak a megfelelő hardverre, hanem némi szoftveres varázslatra is szükség van, hiszen a négy kamera képét – noha úgy vannak beállítva, hogy ahol az egyik látómezeje véget ér, ott kezdődjön a másiké – élőben kell összerakni. A gépkezelőjének ráadásul a „szemeket” egyszerre kell vezérelnie, melyek képe egyébként négy, egymás mellé lerakott 16:9 oldalarányú képernyőre van vetítve.

kamera2.jpg

Előreláthatólag idén novembertől lesz majd kapható a készülék, amivel majd valószínűleg tévétársaságok és sportklubok szemezhetnek. Egyelőre a rendszert csak Sydney-ben lehet működés közben megcsodálni, ahol a gyártó egyébként az Integrate 2013 elektronikai szakkiállításra tervez egy bemutatót. (Forrás: gizmodo.com)

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.