Lehullott a lepel: íme a Sony QX10 és QX100 kameramodul

Számtalan pletyka és találgatás után végre hivatalosan is megismerkedhetünk a Sony két új objektív-kamerájával.

A japán gyártó olyan formabontó fényképezőgépeket mutatott be ma délután, melyek kifejezetten az okostelefonokkal, vagy akár táblagépekkel való együttes használatra lettek kihegyezve. Maga a kamera tulajdonképpen az optika tubusából áll, amelyre csupán egy kioldót és egy zoomkapcsolót szereltek. Az „obikamerák” vezérlése az iOS és Android operációs rendszerek alá egyaránt elérhető alkalmazásból (PlayMemories Mobile) zajlik vezeték nélküli hálózaton keresztül (NFC és Wi-Fi). A készülékeket a mellékelt, méretében állítható keret segítségével a telefonhoz erősíthetjük, de használata nem kötelező, fotózás közben akár kézben is tarthatjuk, állványra is szerelhetjük ezeket.

A két modell közül a QX10 az egyszerűbb és olcsóbb, melyben egy 1/2,3”-os képérzékelő teszi a dolgát. A 18,2 MP-es szenzorra egy ekvivalens 25-250 mm-es látószöget nyújtó optika (F3.3-5.9) rajzol, ami képstabilizátorral is fel lett szerelve. A BSI-CMOS lapka érzékenységi tartománya ISO 100-3200 között állítható a témának megfelelően. Fotózáskor a képek a fényképezőgép (microSD, microSDHC, microSDXC, illetve Memory Stick Micro) és az okostelefon tárolójára egyaránt felkerülnek, de kívánságra – illetve használattól függően – utóbbi letiltható és akkor csak a kamera menti el képanyagainkat.

qx10.jpg

Mozgóképeket legfeljebb 1440 x 1080 @ 30 fps felbontásban készíthetünk, ami manapság már egy kissé kevésnek tűnik, de a beépített mikrofon legalább sztereóban menti a hangsávot. A QX10 250 dollárba fog kerülni, 105 grammot nyom és 62 x 62 x 33 mm a mérete.

A nagyobbik és impozánsabb tulajdonságokkal felvértezett készülék a QX100, amiben már 1”-os, 20,2 MP-es szenzor található. Erre itt egy ekv. 28-100 mm-es optika vetíti a fényt, aminek kezdő fényértékei F1.8-4.9. Az érzékenységi tartomány is picit eltér: ISO 160-6400 közötti értékek állnak rendelkezésünkre. Beépített képstabilizátorral természetesen itt is találkozhatunk, igaz, az objektív csupán 3,6-szoros átfogása miatt annyira nem kritikus szolgáltatás. A záridő itt valamivel gyorsabb is lehet, a legjobb érték, amit választhatunk az 1/2000 mp.

qx100.jpg

A Sony QX100 valamivel nagyobb (63 x 63 x 56 mm) és nehezebb (179 gramm), mint a kisöccse, de még így is kényelmesen zsebre vághatjuk majd, ha az 500 dolláros árát megfizettük. Amint korábban már említettük, mindkét eszköz rendelkezik 802.11b/g/n (+NFC) vezeték nélküli modullal, de ha esetleg szükségünk lenne vezetékes összeköttetésre (pl. fájlmásoláskor), akkor használhatjuk az USB 2.0 aljzatot is. A beépített akkumulátorok teljesítménye (CIPA vizsgálata szerint) 220 fénykép elkészítését teszi lehetővé egy töltéssel.

Mindkét modult már most, szeptemberben megvásárolhatjuk, de pontos dátumot egyelőre nem közölt a Sony.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.