Kell egy 17 000+ képkocka/mp sebességű kamera olcsón? Tessék!

Két MIT-s mérnökarc megalkotta az „átlagember által is megfizethető” (értsd: tőlünk nyugatabbra átlag) slow-motion kamerát, az edgertronicot, amivel akár 17 791 kép/mp sebességet is el lehet érni.

Általában a mai modern fényképezőgépek és kamerák 24, 25, 30, 50, 60, 120 és 240 fps-t is tudnak, az e fölötti sebesség viszont már ritkább, és amelyik masina tudja, az is csak bélyegképnyi felbontásban. Nem véletlenül, hiszen amint beér a képkocka/mp mérő mutatója a négy számjegyű tartományba, az adott kamera ára felszökken az egekbe, forintban kifejezve a milliós tartományba. Ezen akarnak most változtatni az edgertronic tervezői, akiket Harold Eugene ’Doc’ Edgerton professzor inspirált a feladatra. „Az edgertronic egy valódi professzionális minőségű slow-motion kamera, amit [szinte] bárki megvehet és birtokolhat […]” – mondta Mike Matter, a vezetőtervező.

edgertronic1.jpg

Mike Matter Juan Pineda szoftvermérnökkel karöltve építették meg a masinát, amely színes felvételeket készít legfeljebb 1280 x 1024 pixeles felbontásban. Ebben a képméretben 494 fps-re képes a szerkezet, de alacsonyabb felbontásokban 17 791 kép/mp a csúcs. Amint a lenti mintavideókon látszik, a képminőségre valóban nem lehet panasz. Maga a kamera egyébként kisebb, mint a „konkurens” készülékek; az elején egy Nikon F bajonett található, a hátoldalon pedig 10/100 Mbps-es Ethernet és egy USB aljzat található az audio kimenet mellett.

edgertronic2.jpg

A prototípus kész van, jól és rendesen működik, most a közösségen a sor, hogy összedobják a kickstarter.com-on kihirdetett 97 900 dolláros célt. Ha ez sikerül (és úgy néz ki, hogy igen), akkor az edgertronic 4895 dolláros áron bárki által megvásárolható lesz. A csomagban a kamera mellett egy Nikon 50 mm F1.8 objektívet, kábeleket és hálózati adaptert találhatunk majd. Az első darabokat előreláthatólag már idén decemberben le is tudná szállítani a fejlesztőbrigád. (Forrás: petapixel.com)

speed.jpg

edgertronic3.jpg

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...