A kulisszák mögött: így készül a tükröződésektől mentes LCD a tárgyfotóimon

Tükröződő felületeket mindig is körülményes fotózni, de főleg akkor tudnak bosszantóak lenni, ha sietni kell a munkával és már szorít a határidő. Az igazi fotós apró cselekkel és trükkökkel játssza ki a reflexiókat (ügyesen helyezi a lámpákat, különböző fehér és fekete felületű lapokat vet be, „jó helyről” fotózza a terméket stb.), a jómunkás ember meg retussal 🙂 Leggyakrabban a fényképezőgépekről készített tesztjeim, bemutatóim során szembesülök a problémával, amikor hátulról kapom lencsevégre az épp boncasztalon heverő fotómasinát és annak kijelzőjén nem kívánatos tükröződések látszanak. Nos, ezek elkerülésére számtalan módszer létezik (pl. fénysátor használata, fehérlap mögüli fotózás és hasonlók), de ezek gyakran körülményesek, felállításuk időigényes, így szóba se jöhetnek az eleve szűk időtartam (és a folyamatosan körülöttem kotnyeleskedő gyerkőceim) miatt. A megoldás nagyon egyszerű és gyors, de csak az utómunkálatok során kivitelezhető.

elotte.jpg

Előtte ilyen

utana.jpg

Utána így néz ki

Megszokásból és a kellemes hatású szórt fény miatt én mindig fehér lap mögül készítem a tárgyfotóimat (erről majd később), így a kijelzőn látható tükröződés egy fehér felület, amin egy fekete kör alakú valami éktelenkedik (ez a lapon vágott lyukon kikandikáló objektív). Önmagában ez is egyfajta megoldás a zavaró tükröződés elkerülésére, csillapítására (később ugyanis nem nehéz kiretusálni a fekete kört a fehér felületről), de ha már utómunkázni kell, akkor legyen már egy fokkal szebb az eredmény. Lépésről lépésre így szoktam átalakítani a fényképezőgépek kijelzőit:

1. Körbejelölöm a kijelző külső élét

01.jpg

2. Színátmenetet (Gradient) használok a kijelölt felületen. Ehhez a fekete és fehér gradienst használom. A kijelölt terület feléről indulok és messzire lehúzom a gradienst kissé balra haladva, hogy csak a kijelölés alján látszódjon némi világosabb tónus (szürke) a bal asló sarokban. Ez a világosabb tónus képviseli a tárgyasztalom fényes fehér felületének tükröződését az LCD-n.

02.jpg

3. A kijelölést módosítom (Select->Modify->Contract) körülbelül 20-30 pixellel (ez a szám a tárgyfotó felbontásától (és a leképezett kijelző méretétől) függően változik.

02a.jpg

03.jpg

4. Módosítom a kijelölést lágy peremmel (feather): 2-3 pixeles méretet adok meg, de van, hogy elég az 1 pixeles is.

03a.jpg

5. Ismét a gradienst használom, ezúttal a kijelölt területnek majdnem a tetejéről húzom egyenesen lefelé a gradiens eszközt. Valamivel túlhúzom a kijelölésen, hogy ne legyen túl fehér az alja. Ilyen lesz a végeredmény:

04.jpg

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...