Megújult a Manfrotto 190-es állványa: íme, a 190 X PRO 4

Új köntösbe bújtatva érkezik a Manfrotto talán egyik (ha nem „A”) legnépszerűbb háromlába, a 190-es, ami szinte teljesen megújult. A nálam járt változat alumíniumból készült (van szénszálas-kompozit változata is) és négy szekcióból áll a lábazata, aminek hála igen kompakt méretre csukható össze.

mnfrt190_main1.jpg

A tripod lábszárainak szekcióit gyorsreteszekkel lehet a kívánt magasságban rögzíteni, ezek működtetése (elsősorban oldása) sokkal egyszerűbben, „ujjkímélőbb” módon történik, mint a korábbi modelleken: sokkal kisebb erőkifejtésre van szükség az oldáshoz. Ha a gyorsreteszek előfeszítése nem lenne megfelelő (pl. nagyobb terhelés esetén, zárt reteszek mellett is becsúszna az egyik lábrész a másikba, vagy túl nehezen lehetne kihúzni a szekciókat nyitott retesz mellett), akkor csavarok segítségével állíthatunk rajta. Alaphelyzetben (gyárilag) a lábak végén gumitalpakat találunk, ezek torx fejű csavarokkal rögzülnek a legalsó szárhoz. Természetesen a talpak cserélhetőek, így kopáskor, vagy más (pl. sziklás) talajon való használatkor igény szerint akár fémtüskéket is felcsavarhatunk a helyükre.

mnfrt190_feet1.jpgmnfrt190_feet3.jpgmnfrt190_feet2.jpg

A lábszárak dőlésszöge módosítható a lábak tövénél található ezüst színű karokkal. Ha ezeket lenyomjuk, akkor többféle pozícióban rögzíthetőek az állvány lábai; a legnagyobb terpeszben körülbelül 80-85°-os szöget zárnak be a szárak a függőlegessel (persze, ha előzőleg kihúztuk a középszárat).

mnfrt190_angle.jpg

A három láb közül kettőre vastag gumiból készült kézvédő került, így például nagy hidegben akár kesztyű nélkül is kézbe vehetjük, hordozhatjuk az állványt anélkül, hogy az hozzáfagyna a kezünkhöz. Korábban ezt a kézvédőt habszivacsból alakították ki, ami azonban kevésbé tartós anyag, mint a gumi, így intenzív használat során akár elszakadhatott, lefoszolhatott a helyéről, ráadásul könnyebben szennyeződik, és nehezebben tisztítható.

mnfrt190_feet4.jpg

A központi oszloprész a merőlegeshez képest 90°-ban dönthető, tehát teljesen vízszintes állásba hozható. Ehhez a középső oszlop alján található piros gombot be kell nyomni, majd az egészet felfelé ki kell húzni.

mnfrt190_red2.jpgmnfrt190_red1.jpgmnfrt190_main2.jpg

A talapzat felső része, ahol a lábak össze vannak fogva, egy kiegészítőknek szánt menettel lett ellátva, így akár állványtoldatokkal is bővíthető a rendszer. Az állványfej talpi része alatt található buborékos vízszintező igény szerint elforgatható, így sosincs takarásba a fej, vagy a fényképezőgép kinyúlásai által.

mnfrt190_port.jpgmnfrt190_top.jpg

A Manfrotto 190 X PRO 4 fontosabb műszaki paraméterei:

  • Anyaga: alumínium
  • Lábszekciók száma: 4
  • Teljes magasság: 160 cm
  • Középső rúd kiemelése nélküli maximális magasság: 135 cm
  • Összecsukott hossz: 49 cm
  • Saját tömege: 2,1 kg
  • Teherbírása: 7 kg
  • Ára: 49 900 Ft

A Manfrotto 190 X PRO 4 állványt bárkinek ajánlom, mert ár/érték aránya nagyon jó, kisméretűre összecsukható és önsúlya sem vészes, akár egy hosszabb kirándulásra is elvihető. Teherbírásának köszönhetően a felsőkategóriás tükörreflexes fényképezőgépektől és a rájuk csavart akár 70-200 mm F2.8-as objektívektől sem jön zavarba (megfelelő fejegységgel használva, persze), de az ettől könnyebb szettekkel (pl. Canon 5D Mark III, vagy Nikon D800 + 24-70 mm F2.8 alapzoom) érzi magát igazán elemében a 190-es tripod. A Manfrotto 190 X PRO 4 megvásárolható a Tripont Foto Video Kft.-nél.

kedvenc.gif

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...