Bemutató: Viltrox JY670N makró körvaku

Egy olyan érdekes jószágot fedeztem fel az Artwork fotós bolt kínálatában, amilyet már régebben is kerestem idehaza, csak nem találtam (aztán feladtam egy jó időre a kutatást, de magát a makrózást is parkoló pályára küldtem): ez pedig nem más, mint egy igazi, TTL körvaku, amiért nem kell eladnom minimum az egyik vesémet, hogy megszerezhessem; a maga 44 990 forintos bruttó árával nagyon jó ajánlatnak tűnik a Viltrox JY670N – de ne szaladjunk ennyire előre, nézzük, mit is kapunk pénzünkért!

viltrox0

Ellenben az olcsó rendszervaku-feltétekkel (melyek kisebb-nagyobb hatékonysággal terelgetik a fényt a témára), ez egy igazi makró körvaku, tehát a villanófejet a (makró) objektív elejére kell egy a szűrőmenetbe csavarható adapter (Cokin P típusú adapterek) segítségével felerősíteni. A Viltrox JY670N – mint azt a neve végén szereplő „N” is sugallja – kapható például kifejezetten Nikon gépekhez illesztett vakupapuccsal; a készülék oda-vissza kommunikál a vázzal, nem csupán egy középső érintkezővel van felszerelve. Ennek köszönhetően teljesen automata, azaz TTL módban is működtethető, ami óriási előny például a Sunpak amúgy remek, de teljesen manuális Auto 16R Proval szemben.

viltrox1

Amint a fenti képekről látható, a gyári dobozban nem csak a vakufejet és a vakutestet kapjuk, hanem egy praktikus műbőr táskát és összesen hatféle méretű adaptert (49-67 mm). Itt meg kell jegyeznem, hogy a villanófej viszonylag kisméretű, ezért a belső nyílása is csekély átmérőjű: legfeljebb 67 mm-es szűrőmenettel rendelkező objektívekkel használható (ez nem jelent túl nagy gondot használat során, hiszen a makró optikák amúgy is ez alattiak).

viltrox2

A Viltrox JY670N nem teljes körvaku, a villanófejben két félkörívű Xenon cső található, amiket a fenti és az alsó beállítófény (AF segédfény) lámpája oszt meg. Ennek köszönhetően viszont a bal és a jobb oldali külön-külön is elvillantható, ráadásul a fényük nem csak ki/be kapcsolható, hanem akár 8:1 arányban is vezérelhető (8:1, 4:1, 2:1, 1:1, 1:2, 1:4, 1:8 felállásban). Az említett kis átmérő miatt a Viltrox kifejezetten makró felvételekhez ajánlott, portrézáshoz túl kemény a fénye, de sok próbálgatással és ügyes megvilágítással derítésre használható. A portréalany szemében látható tükröződő fény nem a legtetszetősebb, de nem is rontja le a fénykép összképét.

viltrox4

A Viltrox JY670N vakupapucsa gyorsrögzítős, a fényképezőgép vakusarujába csúsztatása után csupán el kell forgatnunk a rögzítő kart és már indulhat is a munka. A vaku kijelzője zöld háttérvilágítással rendelkezik, amit a fényképezőgép státuszkijelzője fényének bekapcsolásával egy időben lehet bekapcsolni (a kikapcsolás önműködően történik). A beállítófényeket a LAMP feliratú gombbal lehet működésbe hozni. Választható, hogy gombnyomásra kezdjen el világítani a két kis izzó, vagy akkor, ha a fotómasinával fókuszálunk (AF használatakor). A két lámpa fénye elég gyenge, videózáskor nem használható és nem is lenne nagy hasznunkra.

viltrox5

A vaku kezelőfelülete nagyon egyszerűen használható; míg a nyomógombok jól érezhető, határozott nyomásponttal rendelkeznek, addig a kurzorok kissé határozatlanok, erősebb nyomást igényelnek, mint a többi gomb. A Viltrox JY670N négy AA méretű akkuval vagy elemmel üzemel, „teljes erőbedobás” után is csak legfeljebb 2-3 mp az újratöltési idő. Ha ez mégis gondot okozna, akkor a megfelelő csatlakozónak köszönhetően külső áramellátásra is hagyatkozhatunk. A vaku kapott PC szinkron csatlakozót is, így kívülről is vezérelhető.

viltrox6

A Viltrox JY-670 14-es kulcsszámú (1000 lumenes a fényerő), színhőmérséklete 5500 Kelvin, a fénylefedése mindkét irányban 80°. Egy töltéssel 100-800 közötti villantás eszközölhető, de ez nagymértékben függ a beállított értékektől, ugye. A legrövidebb szinkronidő 1/250 mp, az expozíció kompenzáció +/-3 FÉ lehet. A készülék első és hátsó redőnyre is szinkronizálható, s rendelkezik beépített túlmelegedés riasztással. Hatékonyan 20 cm és 5 m tárgytávolsági tartományban használható. Méretei: 13,5 x 7,1 x 6,1 cm (vezérlőegység), 2,3 x 11,8 cm (fejegység), az össztömege pedig akkuk nélkül 669 gramm.

viltrox7

A külső felépítése egyébként meglepően jó minőségű, persze, nem hozza a Nikon nagyágyúinak anyagérzetét, de az említett kurzorgombokon kívül másra nem lehet panasz. Ha TTL módban használjuk, akkor kissé konzervatívan használja a fényt, nem árt néha rátolni +0,5-1 FÉ-t. Persze, a merészek akár teljesen manuális módban is villoghatnak vele, ami esetenként jóval jobb eredményeket ad, de ez erősen témafüggő. Portréra nekem a pár évvel ezelőtt tesztelt Sunpakjobban bevált, de az egy teljesen manuális körvaku, amit viszonylag hosszadalmas kitapasztalni, ráadásul kétszer ennyibe is kerül. Úgy gondolom, hogy az árát megéri ez a vaku, s mivel van rá itthon is 1 év garancia, nagyon sok vesztenivalója senkinek sem lesz vele. Íme, pár tesztkép, amit vegyesen egy 50 mm F1.4 és egy 105 mm F2.8 makró objektívvel készítettem:

_MLZ0603 _MLZ0754 _MLZ0768 _MLZ0772 _MLZ0781 _MLZ0794 _MLZ0813 _MLZ0816 _MLZ0849 _MLZ0871

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...