Quantuum Move 400 stúdióvaku rövid bemutatója

A Tripont fotótechnikai szaküzlet kínálatában egy ideje már megtalálható az amatőröknek és félprofiknak szánt lengyel Quantuum Move fejgenerátoros stúdióvaku-sorozata, amely 200, 300 és 400 Ws teljesítménnyel kapható. Nálam a 400-as csúcsmodell járt, ami a pár napnyi nyüstölés alatt veszélyesen megtetszett. A gyári csomagban a villanó maga, egy egyszerűnek mondható alapreflektor, egy 150 wattos beállító izzó és a tápkábel volt; a vezérléshez egy vezeték nélküli, Genesis Reporter Navigator szettet kaptam, melynek „parancsnoki modulja” univerzális saruval (középérintkezővel) volt felszerelve, így bármelyik rendszerről elműködtethető.

move400main

A Quantuum Move 400 nevéhez híven („Move” – költözni, mozogni) egy jó nagy fogantyúval is el lett látva, így a kereken 2 kg-os vaku könnyen áthelyezhető, mozgatható akár stúdión belül, akár külső helyszíneken. A beállító izzót és a villanóegységet egy védőbúra alá helyezték, ami egyrészt a két világítótestet hivatott megóvni a külső erőhatásoktól (és a zsíros ujjaktól), másrészt a fénytechnikus kezét óvja az égési sérülésektől – egy húzós munka során eléggé fel tud hevülni a rendszer ott elől.

 move400pix

Noha a gyári szettben csak egy alapreflektort kapunk a vaku mellé, a Bowens bajonettnek köszönhetően tetszőleges fényformáló kiegészítővel „öltöztethetjük” fel a terméket. A szabványos állványrész egy gyorsfeszítővel van ellátva; a vaku előre-hátra dönthető. Hátulról nézve a test bal oldalán, egy kis gumifedél mögött található az USB port, ahová a vezeték nélküli vezérlő jelfogadója csatlakoztatható. A hátoldalon található a vezérlőkonzol: a kétszámjegyű LCD alatt, balra a beállító fény szabályzója, jobbra a vaku teljesítményét állító potenciométer található. Ez utóbbi végtelenített, azaz körbefordul. A nyomógombokkal (balról jobbra haladva) a beállító fényt, a hangjelzéseket kapcsolhatjuk be/ki, beállíthatjuk a működési módot, illetve elsüthetjük a vakut a beállított paraméterekkel.

move400back

Az egész Move 400 olyan könnyű, kezes kis „bárány”, hogy még a Manfrotto Magic Arm is könnyedén megbirkózott vele, pedig ezt a roppant praktikus eszközt nem igazán ilyesmire találták ki.

move400onmma

A Quantuum Move 400-ban egy majdnem teljes kört bezáró vakucső tevékenykedik, aminek nagyon szép, homogén fénye van. A fejgenerátoros vaku bekapcsolása után azonnal bekapcsol az aktív hűtőventilátor, melynek halk zümmögése munka közben biztos nem okoz fennakadást (akár több egység felállítása és használata sem okoz zajkárosodást). A Move 400 nem csak vezeték nélküli módban, hanem szinkronkábellel, vagy optikai úton (Slave) villantható el, teljesítménye 5-8 közti értéktartományban állítható 0,1 lépésekben.

move400fenyszekcio

0,3-1,5 mp a Move 400 újratöltési ideje, ami azt jelenti, hogy kisebb teljesítménynél akár sorozatfelvételhez is használható (villanási idő 1/2000-1/800 mp). Maximális teljesítménynél feltűnően gyors volt az egység, stopperórával mérve kb. 1 mp-es értékeket kaptam a gyári másfél másodperchez képest.

vezeteknelkulivezerlo

Bár én fénycsöves megvilágítást használok tárgyasztalomnál, azért meggondolandó, hogy lecseréljem-e 2-3 db Move 400-ra a hatalmas batárokat, mert a hely igen szűkös, ráadásul a komoly hőt termelő, egyenként 55 wattos csövek (összesen 8 db van munkába fogva) nyáron, amikor már amúgy is nagy a hőség, kegyetlenül megizzasztják az embert. A Quantuum Move 400 ráadásul egész jó áron van, és többféle szettben is kapható (pl. a „Kit 3” nevű szett, aminek része 2 db Quantuum Move 400 stúdióvaku, 2 db 2 méteresre húzható állvány, 1 db ezüst ernyő, 1 db 60 x 90-es softbox, 1 db szűkítő, 1 db fényterelő és 1 db bélelt gurulós táska bruttó 223 100 Ft). A Tripont 2 év garanciával árulja a gyártó termékeit, amihez a kábelek helyett én például a pofonegyszerű Genesis Reporter Navigator vezeték nélküli vezérlőt ajánlom.

A Quantuum Move 400 vakut kisebb költségvetésű (házi) stúdiókba ajánlom, ahol akár többet is fel lehet állítani belőle anélkül, hogy anyagilag túlzottan legatyásodnánk. Jár neki az ajánlott plecsni!

ajanlom

Quantuum Move 400

A Quantuum Move 400 fontosabb műszaki paraméterei:

Modell Move 400
Teljesítmény max. 400 Ws
Kulcsszám 65 (alapreflektorral)
Színhőmérséklet 5600 K +/- 200 K
Villanás időtartama 1/2000-1/800 mp
Újratöltési idő 0,3-1,5 mp
Beállító izzó van, fokozatmentesen állítható, 150 W halogén
Kioldás szinkronkábellel, vezeték nélkül (optikailag vagy rádióhullámmal)
Mérete 12,5 x 35 x 25 cm
Tömege 2 kg

 

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...