Tudtad, hogy nem ritka a beépített zselatin szűrő foglalat az objektíveken?

Pályafutásom során nagyon sok fotótechnikai eszközről készítettem termékfotót, de bevallom, még soha nem vettem észre, nem figyeltem meg egyetlen egy objektívnél sem, hogy annak lenne beépített szűrőfoglalata a hátsó lencsetag mögött. Pedig van, főleg a nagy(obb) látószögű lencserendszereknél lehet megfigyelni az „U” alakú szlotot, amibe a négyzet (vagy négyszög) formájú zselatin csúsztatható. De úgy tűnik, figyelmetlenségemmel nem vagyok egyedül, hiszen ha Craig Blair, aki abból él, hogy objektívekről ír, illetve optikákat kölcsönbe ad, sem ismerte eddig ezt a funkciót, akkor valószínűleg még nagyon sokan tudatlanságban élnek.

filterholdermanual

Pedig csak el kellene olvasni a használati útmutatót, amit minden objektív mellé adnak – de hát ki akar olyanról olvasni, ami egyértelmű? Felcsavarom a vázra, aztán jó napot (oké, vannak spéci objektívek, melyeken több nyomógomb és kapcsoló van, mint a régi négygombos karórákon, de általában azok használata is eléggé „önmagyarázó”). Nos, amint ti is láthatjátok, néha valóban nem árt elolvasni az útmutatót, mert okos dolgokra derülhet fény. Például a Canon legújabb hiper-nagylátószögű objektívjére, az EF 11-24 mm F4L USM-re is valószínűleg olcsóbb egy hátsó szűrőt rakni, mint a buborék formájú frontlencse elé szerkeszteni egy többszázezres LEE-t. (Forrás: petapixel.com)

20150205_hiRes_ef1124mm_side

filterholder1740

nikon14mm

Nikon üvegeken is van ám..

Hirdetések:
Weboldal készítés

.

Ezek is érdekelhetnek...

 • GaPeti

  Én sem tudtam. Asszem nem vagyok egyedül, aki a cikk elolvasása után szalad megnézni az objektíveit. Hát én nem nyertem az én objektíveimen nincs szűrőtartó, igaz EF 11-24 mm F4L objektívem sincs. :/

  • mlzphoto

   passz. zoomoláskor nem megy ki hátra a lencsetag nagyon?

   • GaPeti

    Hát az tény hogy 16mm nagyon hátul van a lencse de nem lóg túl a bajonett peremén. Persze nem nagy gond a front lencse nem domborodik annyira hogy ne lehetne szűrőt tenni rá, csak érdekes hogy a kistestvér EF17-40mm objektíven van szűrő tartó.

 • Kovács György

  Az NDK és anno japán lencséken se volt jellemző A magasabb színvonalat képviselő lencsékre tettek de az amatőr kategóriába Ez az NDK Zeiss-re is vonatkozik, hiába profi rajzolat.