A Manfrotto XPRO fotós és folyadékcsillapítású videós fejeinek bemutatója

Nem is olyan rég írtam róla hírt, hogy megérkezett hivatalosan is a Manfrotto új, fogaskerekes fotós feje, az XPRO Geared 3 Way Head. A Manfrotto Magyarországi képviseletének köszönhetően pedig végre személyesen is összebarátkozhattam ezzel a 3D-s fejjel, amely fogaskerekes kialakításának köszönhetően rendkívül precíz komponálást tesz lehetővé.

xprogeared0

Az XPRO Geared 3 Way Head három tengely mentén forgatható el: előre/hátrafelé +90°/-20°-ban, oldalirányban -90°/+30°-ban, illetve a központi tengely mentén 360°-ban körbe. A pontos vízszintezésben összesen három buborékos szintező segédkezik, így ha a lőtt kép ferde lesz, az biztosan nem a fej hibájából adódik. A fejet fémből és a hangzatos „technopolimer” anyagból készítették – utóbbiról a wiktionary.org azt írja: „Azt a műanyagot hívjuk technopolimernek, amit olyan termékek gyártásában alkalmaznak, melyeket egyébként fémből készítenének.”. Ez a speciális műanyag fele annyit nyom, mint az alumínium, azonban ugyanazokkal a szilárdsági mutatókkal rendelkezik.

xprogeared2

Az alkalmazott műanyagnak köszönhetően az XPRO Geared 3 Way Head meglepően könnyű, első kézbevételkor jelentősen „súlyosabb egyéniségre” számítana a fotós. Kialakításából adódóan viszont roppant merev a termék, szerintem – ha egyáltalán – nem marad el sokban a fémből készült társaitól. 750 grammos önsúlyához 4 kg-os teherbírás párosul, és ha ügyesen tekergetjük, helyigénye sem túl nagy a fotóstáskában. Az XPRO Geared 3 Way Headhez a 200 PL jelölésű cseretalp jár, amit számos más fejnél is megtalálunk a Manfrotto kínálatában. Ez azt jelenti, ha már rendelkezünk másmilyen mechanikával, akkor annak is jó eséllyel ugyanilyen cseretalpa lesz.

xprogeared1

Próbáim során arra jöttem rá, hogy az XPRO Geared 3 Way Headet kisebb és közepes méretű vázakkal kényelmes használni (pl. Canon EOS 5D, Nikon D810 és hasonlók), a „nagyvasakkal” valószínűleg már „fejnehézzé” válna az egység. A három fogaskerekes állítócsavar nagyon pontos és finom pozícionálást enged, holtjáték, kotyogás nem volt tapasztalható. Persze, a fényképezőgép helyzetét nem csak precízen, hanem gyorsan, durván is be lehet állítani, ehhez csak le kell nyomni az adott irányhoz tartozó csavarfejet:

Az XPRO Geared 3 Way Head fontosabb műszaki adatai:

Termék elnevezése XPRO Geared Head
Csavarmenet 3/8″
Szintező 3 db folyadékos szintező
Dőlésszög egy teljes csavarással 9,5°
Dőlés előre -20°/+90°
Dőlés oldalirányban -90°/+30°
Anyaga technopolimer
Cseretalp típusa 200 PL
Fogaskerekes állítócsavarok száma 3 db
Tömege 750 gramm
Teherbírás 4000 gramm
Magassága 13 cm
Gyártó weboldala XPRO Geared Head

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...