Aputure Amaran Halo HN100 LED-es körvaku bemutatója

Már régóta szemezek egy makrózásra és esetleg portrézásra is használható körvakuval, azonban – egyelőre – nem szánok rá súlyos százezreket. Felmerült bennem, hogy mi lenne, ha LED-es „körvakut” próbálnék, azonban múltbéli rossz tapasztalataim miatt gyorsan elvetettem a kérdést – egészen mostanáig. Az Aputure kínálatában ugyanis találtam egy érdekes körfényt, amely – noha LED-ekkel van felszerelve – megmozgatta a fantáziámat. Miért? Nos, ellenben a (ha szabad így írnom) szokványos LED lámpákkal, melyek színezése olyan, amilyen (de általában „amilyen”), az Aputure Amaran Halo HN100-ra 95< CRI értéket adott meg a gyártó, ami kimagaslóan jónak számít (a CRI, avagy Color Rendering Indexről a Sekonic Spectromaster C-700R bemutatómban olvashatsz).

A csomagolás ettől sokkal egyszerűbb már nem is lehetne, azonban a fotózáshoz szükséges kiegészítőket mind megkapjuk: vakuvezérlő, vakufej, 8 db közgyűrű (49-77 mm) található a nem túl méretes dobozban.

Maga a vezérlő – jelen esetben egy Nikon talppal megáldott egység – sem lehetne puritánabb, hiszen három gombon és egy tárcsán kívül mást nem találunk rajta. A tárcsával nem csak a fényerőt tudjuk szabályozni, hanem az eszköz be/kikapcsolását is elvégezhetjük. A minimális és a maximális fényerő közt szemmel láthatóan nincs túl sok különbség, makrózásnál azt vettem észre, hogy körülbelül 3-3,5 FÉ a különbség.

A kis vaku négy darab ceruzaelemmel működik, s mivel igen alacsony a fogyasztása, hosszú ideig nem kell cserélni/tölteni az elemeket. Érdekessége, hogy nem csak az objektív elejére lehet felcsattintani, hanem magára a vezérlőegységre is, tehát a fényforrást külön állványra helyezve – vagy akár kézben tartva is – használhatjuk.

Nem csak a fényerőt lehet állítani, hanem azt is, hogy a teljes LED-kör, vagy csak egy-egy oldala (bal/jobb) világítson, villanjon:

Azt tapasztaltam, hogy natívan használva (tehát Nikon vázon) vakus üzemmódban is világít az egység beállítófényként, ami portrézáskor zavaró lehet a modell számára, hiszen elég erősen világítanak a LED-ek. Kipróbáltam m4/3 vázon is a terméket, ott is ugyanolyan jól működött minden, mint a Nikonon, sőt, a vakus üzemben nem világított alaphangon a lámpa. Az Aputure Amaran Halo HN100 nem TTL-es rendszer, tehát mindent manuálisan kell beállítanunk, ami különösebben nem baj a digitális világban, hiszen azonnal látjuk, kell-e korrigálni az expozíciós értékeken.

Az egység tükörfénye – ami a portréalany szemében látszik – kellemes és érdekes, hiszen a LED-ek apró pontként látszanak. Azt azért érdemes tudni, hogy a fénykibocsátó diódák fényének elhalványulási ideje hosszabb, mint a hagyományos vakucsöveké, de ez makrózásnál és portrézásnál sem okozott gondot.


Balra vaku nélkül, jobbra vakuval

Mivel maga a villanófej átmérője igen kicsi, ezért gondoljunk arra, hogy nagylátószögű objektíveknél be fog lógni a képbe a fejegység pereme. Persze, képkivágással ezt is lehet korrigálni.

Készítettem az Aputure Amaran Halo HN100-ról egy bemutató videót is, ami e cikk kiegészítőjeként szolgál. A kisfilm alatt pár képminta található az egység értékelésével és adatlapjával karöltve!

Adatlap

Termék neve Aputure Amaran Halo HN100
LED-ek száma 100 db
Világítási szög 45°
CRI érték >95 Ra
Fényerő 1020 lux (50 cm), 305 lux (1 m); 6 W
Áramellátás 4 db AA ceruzaelem/-akku
Színhőmérséklet 5500 K +/- 200 K
Szinkronsebesség 1/200 mp
Átlagos élettartam 100 000 óra
Ára 24 990 Ft
Rendszer Canon/Nikon

 

Értékelés

Az Aputure Amaran Halo HN100 LED-es körvaku egy igen jó köztes megoldás lehet azoknak, akik szeretnék kipróbálni a makrózás szépségeit, esetleg hébe-hóba készítenének pár portréfotót családi összejöveteleken. Nyilván nem veheti fel a versenyt sem felépítési minőségben, sem működésben a többszázezres profi makró vakukkal, sem az igazi „portrézásra szánt nagyágyúkkal” (gigantikus méretű körfények, beauty dishek), de bruttó 24 990 forintért egy praktikus, sok örömöt okozó terméket szerezhetünk be hobbinkhoz. Azt pedig nagyon fontos kiemelni, hogy a magas CRI értéknek köszönhetően a fotók élethű színűek lettek. Tőlem mindenképp jár neki a „jóféle” értékelés! Az Aputure Amaran Halo HN100 LED-es körvakut az Advesphoto webshopjában lehet megrendelni.

Aputure Amaran Halo HN100

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...