Megjelent a Panasonic DMC-G7, a „mini GH4”

Felnőttes megjelenés, két vezérlőtárcsa, DFD AF, 4K videó, és 1/16 000 mp-es záridőre képes elektronikus zár a Panasonic DMC-G7 legmeghatározóbb jellemzői. Már a DMC-G6 is egy igen „tökös” kis gépezet volt, ám az utódmodell, a G7, most a DMC-GH4 csúcsmodell előnyeit tömöríti egy kedvezőbb árú vázba. A kor elvárásai közt egyértelműen szerepel már a 4K felbontású videofelvétel lehetősége, így a G7 már erre is képes. Újdonság a 4K Photo funkció, amely a 4K felbontású videofelvételekből lehetővé teszi az egyes képkockák önálló fotókként történő elmentését (8 MP-es felbontásban).

pana_g7_f001

A videofelvételeket 3840 x 2160 @ 25p, 24p mellett 1920 x 1080 pixeles felbontásban (50p), AVCHD Progressive, vagy MP4 (MPEG-4/H.264) formátumban menthetjük. A 4K Photo funkció a DMC-G7 modell esetében három különböző üzemmódban is rendelkezésre áll: 4K Burst Shooting, 4K Burst (Start/Stop) és 4K Pre-burst módban. Ehhez az alapot mindegyik esetben az szolgáltatja, hogy a videofelvétel önálló képkockái a fentiekben már említett 4K felbontásban elmenthetők.

4K Burst Shooting üzemmódban 4K felbontással 30 kép/mp sebesség mellett akár 29 perc 59 másodpercig tartó videofelvétel készíthető, miközben a fényképezőgép a standard szekvenciális felvételkészítéshez hasonlóan viselkedik – a videofelvétel addig tart, amíg a fotós a kioldót lenyomva tartja. A 4K Burst (Start/Stop) üzemmód azonos elven működik, a kioldót azonban nem kell nyomva tartani – a felvételt egy gombnyomással indítjuk, újabb gombnyomással pedig leállítjuk. E mód tehát inkább a felvételek hagyományos módon, videokamerával történő készítésére emlékeztet. Végül pedig a harmadik – 4K Pre-burst – üzemmód a kioldó gomb megnyomása előtt és a gomb megnyomása után is másodpercenként automatikusan 30 képkockát ment el, ami két másodperc alatt összesen 60 felvételt jelent (pl. akciós jelenetek rögzítésére használható, ha nem szeretnénk lekésni a másodperc töredékét sem). A 4K Burst Shooting és a 4K Burst (Start/Stop) üzemmód tehát egyszerre szinte fél órás felvétel készítését teszi lehetővé, ami több lehetséges felbontásban több tízezer fotó készítését jelenti az alábbi képarányokkal: 3840 x 2160 (16:9), 3328 x 2496 (4:3), 3504 x 2336 (3:2) vagy 2880 x 2880 (1:1).

pana_g7_b001

A DMC-G7 lelkét továbbra is egy 16 MP-es Live MOS szenzor alkotja, aminek jeleit egy négymagos Venus Engine jelfeldolgozó processzor alakítja fényképpé. A készülék sebességét jól tükrözi, hogy a sorozatfelvétel csúcsa 8 kép/mp, de folyamatosan működő, követő autofókusszal is még mindig 6 kép/mp áll rendelkezésünkre. A Venus Engine képfeldolgozó processzor ezen kívül – a képkockák elemzésével – javítja a felvételek színvisszaadását. A diffrakciót kiszűrő új rendszernek köszönhetően a fotós élesebb, jobb rajzolatú felvételeket készíthet igen szűk rekeszértékek mellett is.

pana_g7_t001

A zajszűrésen is csavart egyet a gyártó: a rajzolat minőségéről gondoskodik az új és feljavított Multi-process Noise Reduction zajszűrő rendszer, amely mindegyik fotó esetében külön-külön kiértékeli a sajátos fényviszonyokat és egyéb körülményeket. A Random Filter (Véletlenszerű szűrő) név alatt bevezetett újdonság hatékonyan szűri például a színzajt.

A Depth From Defocus (DFD) technológia gyors és pontos élességállítást tesz lehetővé, melynek működése közben a fényképezőgép akár 240 kép/mp-es frekvenciával hajtja végre a mintavételezést a kontraszt összehasonlítása közepette. A DFD technológia a fényképezőgép és a téma közötti távolságot két eltérő élességű kép összehasonlítása, és az aktuális kompozíció optikai jelleggörbéjének egyidejű elemzése alapján is képes kiszámítani. Ez az élességállítási módszer elsősorban nagyobb gyújtótávolságú objektívek használata során jelent nagy előnyt. A szokásos arcfelismerésen kívül immár szemfelismeréssel is dolgozhatunk.

A Panasonic DMC-G7 OLED típusú elektronikus keresővel van ellátva, melynek felbontása 2,36 millió pontra nőtt, a nagyítás 1,4x / 0,7x (35 mm-es fényképezőgépre átszámítva). A hátoldalon található dönthető és kihajtható érintőkijelző 3”-os, és 1,04 millió képpont felbontású.

Egyéb fontos jellemzők:

  • Kompatibilis az új UHS-II SDXC memóriakártyákkal
  • A legrövidebb záridő 1/16 000 mp
  • Feljavított kreatív panoráma (360 fokos) üzemmód
  • Külső mikrofon csatlakozó aljzat (3,5 mm)
  • Élesítéskor a felvétel egy részének kinagyítása
  • Csendes üzemmód
  • Digitális vízmérték
  • Fehéregyensúly képsor
  • Kreatív szűrők (22 szűrő)
  • Time-lapse felvételkészítő és stop motion stílusú animációs rendszer
  • iA+ intelligens automata üzemmód fotózáshoz és videofelvételek készítéséhez
  • Mintaként 20 motívumot ismertető mód
Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...