Régi papírképeket vegyszeres eljárással restaurál egy japán úriember

Bár a mai modern képszerkesztő szoftverek szinte csodákra is képesek, a régi papírképeket csak nagyon nehézkesen, információvesztéssel lehet retusálni, hiszen ami nincsen, azt legfeljebb oda lehet gondolni. Azonban nincs minden veszve, ha régi – legyen az 50, 70 vagy több éves fotó – fényképeinket szeretnénk „új fényben” látni. Murabayashi Takao, egy japán képrestaurátor vegyszeres technikákkal menti meg az enyészettől és a fakulástól régi papírképeinket.

rest1

Az eljárást a szakember mindig az adott fényképe tüzetes átvizsgálásával kezdi, aminek során felméri, milyen vegyszerből mekkora mennyiségre lesz szüksége, hogy a régi, megkopott kép ismét régi fényben tündökölhessen. Már egy 0,1 grammos eltérés is befolyásolja a művelet kimenetelét. Takaonak csupán egyetlen esélye van: ha nem találja el a szükséges anyagok megfelelő arányát, akkor búcsút inthet a régi képnek, azt a művelet után már soha többé nem lehet visszahozni az öreg fotók örök vadászmezejéről.

rest2

A művelet következő lépéseiben különféle vegyületekben fürdeti meg a fényképet, ahol egy idő után a kép teljesen ki is fakul, ám egy másik vegyi fürdő után újra előtűnik a papíron, mintha csak most lenne először előhívva. Íme, egy rövid magyarázat az eljárásról:

„Olyan árnyaló technikát alkalmaz a mester, melynek során először teljesen kifakítja a képet. Ebben lépésben az instabil ezüstrészecskéket távolítja el, melyek lebomlanak, majd stabilabb vegyületeket köt meg az exponált képen. Ez egy visszafordíthatatlan folyamat. […] A mikroszkóp alatt Takao a szemcsézettség struktúráját vizsgálja, hogy kiderítse, hogyan lett fixálva a kép, amikor készült. Ha eredetileg már alkalmaztak bizonyos árnyalásokat, akkor más eljárást alkalmaz munkája során.”

rest3

Murabayashi Takao elmondása szerint már körülbelül 1000 fényképet restaurált, s bár követett el hibákat karrierje során, ezúttal, a filmben látható fénykép restaurálása pontosan úgy sikerült, ahogyan tervezte. (Forrás: petapixel.com)

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...