250 megapixeles APS-H szenzort mutatott be a Canon

Nem, akármennyire is szeretnénk, a Canon által bemutatott, APS-H méretű (kb. 29,2 x 20,2 milliméteres egység, a full frame és az APS-C közti méret) CMOS képérzékelő (egyelőre?) nem kerül bele a kereskedelemben kapható dSLR vázakba, a lapkát a japán gyártó speciális felhasználásra tervezte. A 19 580 x 12 600 pixeles képméretet generáló CMOS felbontása olyan hatalmas, hogy „egy a kamerától 18 kilométerre szálló repülőgép törzsén található írást is el lehetett olvasni az elkészített fényképen” – írja a hivatalos sajtóanyag (arról nem volt szó, milyen gyújtótávolságú objektív volt a szenzor elé csavarva; a prototípust egy EF 35 mm F1.4L USM lencserendszerrel mutatták be a nagyközönségnek).

250mp

Az új szenzor azonban nem csak felbontásban jó, hanem a kiolvasási sebessége is tiszteletreméltó: 1,25 milliárd pixel/mp a sávszélesség, amit a NYÁK miniatürizálásával és továbbfejlesztett jelfeldolgozási technológiákkal sikerült elérni. Az új szenzorral szerelt kamerával videózni is lehet: az elérhető felbontás 125-szöröse a Full HD-nak, illetve 30-szorosa a 3840 x 2160 pixeles, csökkentett méretű „4K-nak”. Ennek köszönhetően persze döbbenetes mértékben lehet vagdosni a képet, akár egy nagylátószögű optikával is elérhető a szuper telefotó objektívek látószöge.

canonkamera

A Canon egyelőre biztonságtechnikai és ipari célokra szánja termékét, de nagy valószínűséggel az itt szerzett tapasztalatok idővel a „konzum” termékekben is visszaköszönhetnek majd. És íme, a sajtóközlemény:

„Mintegy 250 megapixeles felbontású CMOS képérzékelő szenzort fejleszt a Canon

A Canon kifejlesztett egy olyan APS-H méretű (nagyjából 29,2 x 20,2 mm-es) CMOS szenzort, amely mintegy 250 millió pixelt (19,580 x 12,600 pixel) tartalmaz. Ez a pixelszám világrekordernek számít a 35 mm-es full frame, vagyis teljes képmezősnél kisebb méretű CMOS képérzékelők esetében.

Az újonnan kifejlesztett képérzékelő szenzorral felszerelt kamerával nem egészen 18 kilométeres távolságból úgy le tudtak fotózni egy repülőgépet, hogy az oldalán lévő felirat olvasható volt. A CMOS szenzorok esetében a pixelszám növelése a jelek mennyiségének emelkedésével jár, amely számos jelfeldolgozási problémát okozhat. A Canon új CMOS szenzorja a kiemelkedően magas pixelszám ellenére rendkívül gyors 1,25 milliárd pixel/másodperces kiolvasási sebességgel bír. Ezt csak különböző miniatürizálási és jelfeldolgozási technológiákat érintő fejlesztésekkel volt lehetőség megvalósítani.

A szenzor kiemelkedő felbontású videók esetében is biztosítja az adatok gyors kiolvasását 5 képkocka/másodperces sebességgel. A magas pixelszám mellett a Canon sok éves fejlesztéseinek köszönhetően azt is elérte, hogy képérzékelője nagy érzékenységű legyen, képzaj-szintje ugyanakkor alacsony maradjon. A közel 250 megapixeles CMOS szenzorral felszerelt kamerával a full-HD-nál (1920 x 1080 pixel) nagyjából 125-ször nagyobb felbontású videót lehet rögzíteni. A szenzor még a 4K-s (3840 x 2160 pixel) videóknál is közel harmincszor nagyobb felbontást képes rögzíteni.

A hatalmas felbontásnak köszönhetően a rögzített kép kis részlete is kivágható vagy nagyítható úgy, hogy minősége még élvezhető marad. A Canon szerint az új technológia kimondottan alkalmas bűnmegelőzési és biztonsági feladatok ellátására, de az ultranagy felbontású képrögzítést ipari célokra, például mérőműszerekben lehet majd alkalmazni.”

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...