Karácsonyra új fényképezőgépet hozott a Jézuska – most hogyan tovább?

Nincs is annál izgalmasabb, mint amikor az ember fia (vagy lánya, vagy felesége, vagy …) megkapja az első fényképezőgépét. Azonban az elszántság és a lelkesedés kevés a sikerélményhez, nem árt, ha nem állunk meg a fotós cumó kicsomagolása után, mert könnyen csalódás lehet a vége. Ok, megvan a vágyott rendszer, most hogyan tovább? Íme, pár apró tanács kezdőknek, hogyan juthatnak egyről kettőre az ünnepek után.

fotocimlap

  • A legeslegelső teendő, hogy olvassuk el a fotómasina használati utasítását, de ne lefekvés előtt, az ágyban, hanem lehetőleg úgy, hogy közben a gép ott van az ölünkben, és olvasás közben ki is tudjuk próbálni az adott funkciót, szolgáltatást. Ha tudunk angolul, a YouTube is kínál ezeregy fotózással foglalkozó csatornát (TheCameraStoreTVDavid ThorpeTony NorthrupDigitalRev TV stb.), ahol elsajátíthatunk pár trükköt.
  • Tessék elmenni egy alapozó fotós kurzusra! Ilyen „tanfolyamot” általában a legtöbb megyeszékhelyen találni; Budapesten például az Artwork, vagy a Tripont szaküzlete is szokott szervezni fejtágítást, illetve vidéken a fotós boltokban is tudnak adni információt, hol és kit érdemes keresni tanulási céllal. Ha már megvannak az alapok, akár tovább is lehet lépni konkrétan a fotózás, vagy a képfeldolgozás, vagy akár a nyomtatás irányába.
  • Keress a közeledben egy fotóklubot, ahol nem csak a fényképezés technikai oldaláról kaphatsz értékes tanácsokat, hanem akár egy életre szóló kapcsolatokat, barátságokat is köthetsz. A fotózás jó időtöltés, de kellemes társasággal még jobb!
  • Menj el fotós rendezvényekre, kiállításokra (itthon például a PHOTOEXPO, a Fotóséta, a Fotoplus Fotoshow stb.), mert ezek keretein belül gyakran vehetsz részt – kedvezményesen – olyan képzéseken, amik egy-egy problematikával foglalkoznak kiemelten (pl. portréfotózás, tárgyfotózás, rendszervakuk használata, glamúrfotó és hasonlók), és összeismerkedhetsz olyan fotós arcokkal, akik akár egy sör (vagy narancslé) mellett is szívesen elbeszélgetnek veled/veletek munkájukról, hobbijukról, életükről – a fotózásról.
  • Ha egy tematika kiemelten érdekel, keress hozzá szakkönyvet. Persze, könnyebb dolgod van, ha tudsz angolul, mert rengeteg szakirodalom közül válogathatsz, de a fontosabb művek megjelentek már magyarul is. A lényeg, hogy soha ne állj le, ha már elindultál; találj ki magadnak feladatokat, például lehet egy 365 napos projekted is, ahol minden nap legalább egy különleges fényképet kell készítened.
Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...