Anamorfikus objektívekkel kedveskedik videográfusoknak az SLR Magic

Ki ne ismerné a fotózáshoz és videózáshoz való, elérhető árú objektíveket és kiegészítőket gyártó SLR Magic-et? A vállalkozás ezúttal egy sornyi anamorfikus objektívet jelentett be, melyek PL foglalattal lettek ellátva. Az Anamorphot-Cine sor tagja egy 35 mm T2.4, egy 50 mm T2.8 és egy 70 mm T4 lencserendszer, melyeket könnyűszerrel lehet Canon EF, Nikon F, m4/3 vagy épp Sony E rendszerekhez illeszteni.

slrmagic_anamorfikus

Az anamorfikus optikákat az 1950-es évek óta előszeretettel használják filmgyártó cégek, hiszen költséghatékonyan lehet velük szabványos 35 mm-es filmre „szélesvásznú anyagot” rögzíteni. Ez úgy érhető el, hogy a képet a lencsék horizontálisan „összenyomják”, majd lejátszáskor a vetítőgép elé helyezett, hasonló felépítésű optika megfelelően, „kitömörítve” rajzol a mozivászonra.

anamorf

Felvételhez és lejátszáshoz is használható az anamorfikus objektív/lencse

A digitális világban a filmgyártás utómunkálatai során gyakran utánozzák az anamorf hatást (levágják a kép alsó és felső sávját), hogy „szélesebb hatású” lehessen a képanyag. Ennek a megoldásnak azonban az a hátránya, hogy a szenzor által rögzített (akár értékes) adatok egy nagy részét eldobjuk. A megfelelő kialakítású objektívekkel nem kell pazarolni, sőt, ezeknek köszönhetjük például a horizontális becsillanásokat, vagy a nyújtott háttérelmosást. Az SLR Magic Anamorphot-Cine családba tartozó objektívek 1,33-szoros nyújtásra képesek, így egy 16:9 arányú képérzékelővel 2,35:1 oldalarányú mozgókép készíthető.

Az újdonságok árát a gyártó egyelőre nem közölte. Megtekinteni majd a BVE Expo során lehet e szépségeket Londonban, február 23.-25. között. (Forrás: dpreview.com)

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...