Bemutató: Gitzo GT1545T+GH1382TQD Traveler Kit

A Gitzo 1545T Traveler Kit formájában egy igazi ínyencfalat érkezett hozzám bemutatóra. Már régóta szerettem volna személyesen is megismerkedni az állványok Rolls-Royce-ával, így most végre kielégíthettem kíváncsiságomat. Aki esetleg nem ismerné a márkát: a Gitzo kvázi az állványok etalonja; minőségben, funkcionalitásban, de sajnos árban is a csúcskategóriát képviseli. A világ első szénszálas és bazalt háromlába is a Gitzo nevéhez fűződik. Pár érdekességet a márkáról összefoglaltam egy önálló cikkben, amit itt találhattok.

gitzo_carbonfiber

A Gitzo GT1545T+GH1382TQD Traveler Kit, amint már neve is sugallja, két részből áll: magából az állványból és egy gömbfejből, amit kifejezetten ehhez a háromlábhoz alakítottak ki. A GT1545T (G=Gitzo, T=Tripod, 1=Sorozat, 5=Szénszálas, 4=Lábszekciók száma, 5=Generáció, T=Traveler, azaz Utazó) egy „visszafelé összecsukható” tripod, így az egyedi fejkialakításra szükségünk is lesz, ha a lehető legkompaktabb méretre szeretnénk azt összecsukni (egyébként ezt a fajta összecsukási rendszert is a Gitzo találta ki). A lábakat ugyanis a teljesen kihúzott középszár mellé kell visszahajtani. A következő kép érthetővé teszi ezt az alakzatot:

gitzo_flat
Ezzel az összecsukási móddal megspórolhatunk egy állványfejnyi szakaszt, mivel a tripod a „lába közé veszi a fejét”

A kis Gitzo nagyon minőségi darab. Dobozából kivéve egy fekete, a márkanevet viselő zsákból lehet kiemelni. Igaz, nem túl nagy a GT1545T, ám így is nagyon könnyűnek tűnik a maga bruttó 1,45 kg-os súlyával. Legkisebb hossza (tehát összecsukott állapotban) 42,5 cm, így a repülőgépek fedélzetére felvihető kézipoggyászban is elfér. Lábai négyszekciósak, azaz három gyorsreteszelő található rajtuk.

gitzo_stand

Az agy és a lábak nyakai érdekes felületű fémből készültek. Ahogyan a Manfrotto Magyarország szakembereitől hallottam, ennek a „hammered surface” nevű kialakításnak igazából csak esztétikai oka van – se nem merevebb, se nem könnyebb, mintha sima felületű fémből lennének kialakítva ezek az elemek. Íme, egy közelebbi kép a szóban forgó felületről:

gitzo_structure

A lábak fogásra filigrán, törékeny benyomást keltenek, pedig egyáltalán nem azok. Sőt, merevségük is tiszteletet parancsoló: az elmúlt évek során elég sok háromláb járt nálam tesztre, de a kicsik közül teljesen kihúzva egyik sem volt ennyire merev. A GT1545T legalább egy-két kategóriával nagyobb tripodok merevségét nyújtja.

gitzo_extended

Legnagyobb magassága (kihúzott középszárral) 140,5 cm (163,5 cm), tehát bármilyen fotós feladatra nagyszerűen használható. És most jön a lényeg: a GT1545T legfeljebb tíz kilogrammot is elbír, elvileg akár egy szupertelével ellátott csúcskategóriás dSLR-t is rábízhatunk. Ez ebben a kategóriában egyedülálló tulajdonság.

gitzo_leglock

A lábak dőlésszögét nagyon egyszerűen lehet módosítani: a nyaknál található kis pöcköt kell jobbra elforgatni és közben az adott lábat döntögetni. 25 vagy 70 fokos lehet a dőlésszög; ha tovább toljuk a pöcköt, akkor a lábak az összecsukáshoz visszahajlanak.

gitzo_legend

Minden lábszár végén egy kicsavarható végdarab található, ami alapesetben egy középkemény gumi. Ezzel elsősorban zárt terekben, termekben, egyszóval sima, de szilárd felületeken optimális a háromláb használata. Sziklás talajhoz a fémtüske, gyepen, nedves földfelületen a széles tappancsok használata ajánlott.

gitzo_lock

Amint már fentebb említettem, a lábszekciókat forgatható gyorsreteszekkel lehet rögzíteni. Összecsukott állapotból gyorsan nyitható a rendszer, mivel mindhárom reteszt egy kézmozdulattal el lehet forgatni. Az összecsukás picit lassabb, de na bumm, úgyis akkor kell gyorsnak lenni, ha meglátjuk a témát.

gitzo_screw

A Gitzo egyébként a csavarok terén sem hajlandó kompromisszumra: minden kötőelem rozsdamentes, torx-fejű, így erőből rájuk lehet húzni, ha valaha valamelyik kissé meglazulna. A gyári csomagban többféle méretű torx-kulcsot is találunk, ezekért külön nem kell a barkácsboltba rohannunk.

gitzo_straphole

A GT1545T-hez gyárilag jár egy pánt, amivel vállra akasztva szállíthatjuk az állványt. Az agyon egy jó masszív csatlakozási pontot találunk – ez biztos nem fog soha letörni, vagy elfáradni!

gitzo_head1

A GT1545T-re csavart, GH1382TQD jelölésű gömbfej alumíniumból készült, csupán 390 grammot nyom, gömbje a Gitzo speciális, „WS2” nevű bevonatával van ellátva, ami különösen sima mozgást tesz lehetővé. Meglepő módon, akármennyire is apró a fej, 11 kilogramm a teherbírása, ami szintén kimagaslóan jó eredmény ebben a (méret)kategóriában.

gitzo_head4

Összesen két rögzítő csavar található rajta, melyek közül az egyik magát a gömböt rögzíti, míg a másik a forgást engedi/tiltja. Míg más gyártók a súrlódást is szabályozzák, addig ennél a terméknél erre nincs szükség, a gömböt olyan könnyedén, vagy épp nehezen lehet elforgatni, amilyen szorosra húzzuk az állítócsavart.

gitzo_head2 gitzo_head3

A GH1382TQD Arca-Swiss kompatibilis cseretalp-foglalattal van felszerelve, de használható az összes Gitzo D-profilú cseretalppal, illetve más gyártó Arca-Swiss jellegű egységeivel egyaránt.

gitzo_head5 gitzo_head6
A fejegységen egyetlen egy, buborékos szintező található

A Gitzo GT1545T ereje az újfajta, „Carbon eXact” lábszárakban rejlik, melyek rendkívül precíz kialakításúak, és nagyon merevek – a gyártó nem túloz azzal, hogy akár 200 mm gyújtótávolságú objektívekkel való használathoz is nyugodt szívvel ajánlja rendszerét. Sajnos, amint arra a cikk elején is többször utaltam, az elsőrangú minőségnek, a különleges anyaghasználatnak, és a páratlan funkcióknak, szolgáltatásoknak ára is van: a Gitzo GT1545T+GH1382TQD Traveler Kit bruttó 276 900,- forintért vásárolható meg a Manfrotto Magyarország partnereitől. Ha csak a műszaki tartalmat vesszük figyelembe, akkor mindenképp aranyérmes ez a termék, de ha az árat is számításba kell vennem – márpedig egy kereskedelmi terméknél muszáj -, akkor „csak” egy ezüstérmet tudok neki felajánlani. Tényleg csak ajánlani tudom azoknak a fotósoknak, akik egy életre szóló, kimagaslóan jó funkcionalitású és minőségű háromlábat keresnek utazásaikhoz! Aki teheti, menjen be a forgalmazóhoz és tapogassa meg maga is – szerelem első látásra!

ajanlom

Gitzo GT1545T+GH1382TQD Traveler Kit

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...