Fényképezőgépeink digitális ujjlenyomatával leleplezhetőek a jogsértők

Nehéz elképzelni, hogy a modern, digitális termékek tömeggyártása során bármiféle egyediség maradhatna a gyártósorról legördülő termékekben, pedig akár hinnéd, akár nem, így van: minden egyes fotómasina egy egyedi, azonosítható ujjlenyomattal rendelkezik. Minden fényképen, amit elkészítünk, ott van a készülék képérzékelőjének teljesen egyedi „lenyomata”, amit akaratlanul a lapka pixeljei hoznak létre. A pixelek befogják a beérkező fotonokat, majd a gerjesztésre válaszként elektromos jelet generálnak. A legkisebb tökéletlenség ezekben a pixelekben eltérést okoz, amit összegezve a szenzor zajmintájaként ismerhetünk.

nikon_d500_sensor

Már 2006-ban is megkísérelték a kutatók ennek az egyedi zajnak, mintázatnak a feldolgozását, amiből azonosítható lenne minden egyes fényképezőgép, de anno még nem voltak olyan fejlettek a számítógépek, hogy a töménytelen mennyiségű adatot feldolgozhassák. Mostanság ismét elővették a témát, és olasz kutatók olyan technológián dolgoznak, amivel össze lehet tömöríteni a képérzékelő jelét, hogy az feldolgozhatóvá váljon. Enrico Magli, a Politecnico di Torino professzora szerint a szerzői jogok megsértéséből már sportot űznek az interneten, ezért többedmagával létrehozta a ToothPic nevű projektet, amivel felvenné a harcot a jogsértések ellen.

A ToothPic egy olyan program, ami megpróbálja azonosítani a szenzor ujjlenyomatát, így meghatározható az adott fotó jogtulajdonosa. A művelet során a CRISP tömörítési technológiát alkalmazzák, ami lehetővé teszi a gyors munkát. Már idén nyáron megnyitja kapuit a weboldal, ahol bárki feltölthet majd saját fényképet, hogy ellenőrizhesse, szerepel-e a rendszer adatbázisában. A demóval a professzor fel szeretné hívni a Google, a Facebook és a Getty figyelmét, akik szintén óriási kép-adatbázissal rendelkeznek, így a profi fotósok maguk is leellenőrizhetnék majd, hogy vajon használják-e mások – jogtalanul – a fotóikat. (Forrás: bokeh.digitalrev.com)

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.