2017-ben lesz 100 éves a Nikon – komoly, nagy dolgokra számíthatunk!

A japánok másképp gondolkoznak, mint mi, európaiak, vagy mint az amerikaiak. Ők megfontoltak, alapos tervezés után adnak ki dolgokat a kezükből, míg mi, vagy az amcsik, hajlamosak vagyunk ad hoc jelleggel dolgozni: „te, van egy ötletem, csináljuk meg ezt meg ezt holnapra!”. A japánoknak rendkívül fontos a tradíció, a hagyomány, így érthető, hogy a Nikon megfelelően fogja megünnepelni századik születésnapját. Nem, a D810 utódja nem jő el, az majd 2018-ra várható – legalábbis ezt állítja a biztos forrásokra hivatkozó YouTube csatorna szerzője, „Theoria Apophasis”.

A fickó elég fura egy fazon, de általában értelmes dolgokat mond, és már nem egy jóslata vált valóra az évek során. A Nikon születésnapi bulija nagyot fog szólni, komoly és nagy dolgokra számíthatunk. Így például megszűnik a D610, a D750, és helyükre a D760 érkezhet majd. A D810 utódmodellje pedig a D500 full frame szenzoros változata lesz, aminek a neve még nincs lefixálva. A 36 x 24 mm-es lapkán kívül azért lesznek még újítások, így például még jobb, még érzékenyebb AF rendszerrel, még nagyobb pufferrel és sorozatfelvételi sebességgel, és nagy valószínűséggel két XQD memóriakártya foglalattal is számolhatunk. Afféle „bébi D5” érkezhet (mint anno a D3/D700 esetén volt).

Megszűnik a Df, aminek a helyébe egy kisebb, tükör nélküli (!), full frame képérzékelős váz érkezik, ami kompatibilis lesz az F-bajonettes objektívekkel. Ezt a gépet, amit a videóban Dm-ként („digital mirrorless” – digitális tükör nélküli) emleget az arc, körülbelül olyannak képzeljük el, amilyen a Fuji X-T2 – mármint külsőre.

Hirdetések:
Weboldal készítés

.

Ezek is érdekelhetnek...

 • Danir

  nos azt írja komoly dolgokra számíthatunk amit felsorolt az mind 0 már ne haragudjatok… lesz D760 oké… várható volt hogy jön valami max név nem volt fix nem tudtunk meg semmit mit fog tudni.. nikon f kompatibilis milc Ff szenzorral.. akkor minek milc ha nem lesz kiasználva a tükör elhagyásával a méretcsökkentés???… ez akkor egy tükör előnyeit nélklüző DSLR. nem értem ezt az irányt várom hogy leírja valaki mire jó. max egyesetben lehetne jó kihoznak egy d750 tudású gépet tükör nélkül 250 ezres induló áron(oká kicist túlzó de a lényeg h tényleg olcsón). és akkor FF előnyeit érvezhetik olcsón akik arra izgulnak. D500 tudású fx gép… nos azt d5 nek hívják 😀 már ott van. a d810 utódja egy nagyfelbontású, az én tippem szerint 9000*6000 azaz 54 megapixeles FF gép kellene legyen ami sebességben már a nagy felbontás okán és révén nem D5 verő gép. nem sorozartbajnok tehát nem lehet d500 FX. változat.

  már bocsánat lehet én vagyok most rossz passzban de amit itt látok az nem innováció…. még szerencse hogy feltételezés.. az igazi hírérték az hogy 100 éves lesz a Nikon. ezúton is gratulálunk előre..reméljük az itteni jóslatokkal ellentében jön valami valódi dolog d5s esetleg lehetne bár kicsit korai lenne. de 100 évfordulóra megérdemeljük..itt megint kérdéses ár és hogy mit fog tudni aztánakkor kiderül ér e valamit. Aztán jöhetne nikon 1v4. nem akarok túl nagyot álmodni de azért leírom értelmes fényerős tele kis méretben természetfotósoknak.. végre értlemes felbontás-felvételihossz kombináció a HS videónál?meg az AW széria utódja hozzá makro obi 1:1 nél jobb nagyítással és makor körvakuval. nefelőlem indulhat nagy szenozros MILC is bár én ha milc akkor APS-C nél nagyobbat nem tennék bele… mert a MILC kamera nem arról szól szeintem.. ha lesz is FF akkor bázistáv csökkentését ki kell használni és pluszba olcsóbban adni.különben mi az értelme?

  ami igazán nagyot szólna az esetleg pár objektív… pl tudom eséyltelen de profi DX tele optikák amik kis mréetben hoznak jó fényerőt. 80-300 f2,8 DX például. aztán amire nincs esély de jó lenne.. ha a nikon megtenné azt amit a sonynak kellett volna ugy 3-4 éve SLT DSLR hibrid..az lenne a durranás ha egy jó Fázisos pl D5 d500 af rendszere lenne hibridizálva egy fejlett témakövető fókuszk kínáló kontrasztossal kvázi képzeljük el a legojbb DLSR és legjobb milc af-ét együttdolgozni. és kereső is hibrid. tehát eldönthetem hogy optikai v elektronikus képet használok.. csdendesen elektronikus zárral dolgozok v tükörrel. ez lenne innováció..de ezt már rég mondom és ugy néz ki sese lesz ilyen.

  persze sok minden lehetne még.. de pl szenzorfejlesztésekről problémás vízionálni. mert amit fent leírtam az külön külön létezik.. most mondhatnám hogy legyen 4FÉ d5 re verő HDR fevaon X3150 megapixeles szenzor lehetőleg 20fillérért de ennek nincs realitása és midig lehet kétszer akkorát mondani.

  • Ruzsa Dániel

   most visszanéztem közel egy évvel e cikk után…. nem is tudom hogy jutott eszembe…de ha már itt vagyok egy kis mérleg: Lassan vége az évnek. van két SLR váz idén meg egy vízálló kompakt, ha jól látom. ez bizony évforduló nélkül is csalódást keltő év. bár a két SLR váz a maga nemében kíváló. MILC fronton még gyászosabb.. úgy tűnik Nikon 1-el nem kezd semmit a gyártó. se obi se gép se semmi. még egy 100 évfordulós újra-mázolmány ererjéig se, max vehetsz hozzá ilyen nyakpántot.. a beharangozott FF milc vonal se lett, se semilyen más MILC. objektívek terén azért szerintem átlagos az év van három lencse 8–15mm f/3.5–4.5E ED; 28mm f/1.4E; és a 10–20mm f/4.5-5.6G VR maga nemében mindegyik jó darab és nem felesleges v újrakiadás. bár nem volt időm ellenőrizni hogy statisztikailag 3 obi/év hol van a ranglétrán. még van egy hónap hogy ez a 100 évforduló egy szép kerek számos nyakpánt-feliraton túl jelentsen valamit a Japánoknak. de úgy tűnik nem.

   • mlzphoto

    még decemberben jöhet meglepetés, de amúgy a d850 elég ütős vas!