Filmkészítőknek lesz fontos a Canon EOS 5D Mark IV új vezérlőszoftvere

Új firmware érkezhet nemsokára a Canon EOS 5D Mark IV tükörreflexes fényképezőgéphez. Bár mindenkinek erősen ajánlott lesz frissítenie a régi vezérlőszoftvert, az új verzió elsősorban a filmkészítőknek kedvez számos fontos változtatással. A canonwatch.com írása szerint a korábbi 5D Mk4 modellek esetében a szoftveres frissítéshez hardveres módosításokra is szükség lehet, ugyanis az elektronika hőjét elvezető bordát egy másfélére (valószínűleg nagyobbra) kell majd cserélni (a szakszerviz elvégzi a szükséges módosításokat). Az új firmware nem csak Canon Logot hoz, hanem több változást, ami nagyon fontos lehet a videofelvételnél, íme:

 • DCI 4K felbontás során sokkal nagyobb lesz a mintavételezési képterület, azaz kisebb lesz a levágott szélek mérete: 1,27x faktorról szól a fáma. UHD esetében ez 1,29x lesz – mindkét esetben pontos leméretezés alapján jön létre a 4K felbontású mozgókép. Marad azonban opcióként a mostani 1,78x képvágási faktor is.
 • Nem változnak a 4K-s képfrissítési frekvenciák.
 • 1x faktorú 3K módokkal bővül a repertoár, ahol választható lesz a 60 fps, illetve HDR módban a 24 fps.
 • A Full HD felbontás is a 3K módot fogja használni, ami szemmel látható minőségjavulást hoz.
 • Az 5D Mk4 is megkapja az XF-AFC fájlformátumot 120 Mbps (4:2:0) és 200 Mbps (4:2:2) mellett, ami kellően alacsony szinten tartja az adatfolyamot ahhoz, hogy a kedvező árú UHS-I U3 SD memóriakártyákkal is működjön a felvétel.
 • A hardvermódosítások nélkül is működni fog az új firmware-rel a gép, de előfordulhatnak majd túlmelegedések egyes esetekben, ahol a fotómasina a megfelelő figyelmeztetések után leállítja a túlmelegedést okozó folyamatot.

Egyelőre nem tudni, mikor érkezik az új vezérlőszoftver, de sikítok, amint elérhetővé vált.

Hirdetések:
Weboldal készítés

.

Ezek is érdekelhetnek...

 • Ajtay Zoltan

  “A Full HD felbontás is a teljes szenzort fogja használni, ami szemmel látható minőségjavulást hoz”. Marmint alul-felul 16:9-re levagva, de hiszen Full HD-n ez eddig is igy volt, akkor miert is lesz javulas az elozo verziohoz kepest?

  • scarbantia

   Eredetileg így szólt:
   “FullHD 1080p will also use this 3K full-sensor mode with down-sampling for a noticeable improvement in perceived resolution.”

   Tehát a FHD mód is a 3K módot fogja használni leméretezve, és ettől várhatóan javul a képminőség. (gondolom élesség, részletesség)

   Egyébként egyrészt szemét a Canon, hogy nem ezzel indított, másrészt elég ígéretes dolog lesz, ha tényleg megvalósul.

   • mlzphoto

    köszi, javítva! ezért nem kell fáradtan dolgozni 😛

   • Ajtay Zoltan

    Koszi, igy mar ertheto… S meg megerjuk, hogy a Full HD valoban Full HD lesz, mert az elodjet is erte nemi kritika a video minoseget illetoen, hogy nem is igaz a felbontasa, mert csak 720, csak “felhuzva” (nem tudtam leellenorizni, oszehasonlitasi alap hianyaban). Az uj firmware-rel ugyan 4K-nal jelentosen javul a helyzet, ami a Crop szorzot illeti, de pl. egy 16-35-os objektivet hasznalva, (ami eleg nepszeru, es jol hasznalhato), a zoom kb. 20-21 mm-rol indul, ami nagyon nem ugyanaz. Igaz, hogy letezik a 11-24-es zoom is, csak azon kivul, hogy mennyibe kerul, csak 4-es fenyereju, nem 2,8, es nagyon nehez kezben tartani pl. egy koncerten, masfel oran keresztul. Mindenesetre kivancsi leszek az osszhasonlito tesztekre (reszletgazdagsag, zaj, dinamika), remelhetoleg lesz beloluk…..