Filmkészítőknek lesz fontos a Canon EOS 5D Mark IV új vezérlőszoftvere

Új firmware érkezhet nemsokára a Canon EOS 5D Mark IV tükörreflexes fényképezőgéphez. Bár mindenkinek erősen ajánlott lesz frissítenie a régi vezérlőszoftvert, az új verzió elsősorban a filmkészítőknek kedvez számos fontos változtatással. A canonwatch.com írása szerint a korábbi 5D Mk4 modellek esetében a szoftveres frissítéshez hardveres módosításokra is szükség lehet, ugyanis az elektronika hőjét elvezető bordát egy másfélére (valószínűleg nagyobbra) kell majd cserélni (a szakszerviz elvégzi a szükséges módosításokat). Az új firmware nem csak Canon Logot hoz, hanem több változást, ami nagyon fontos lehet a videofelvételnél, íme:

  • DCI 4K felbontás során sokkal nagyobb lesz a mintavételezési képterület, azaz kisebb lesz a levágott szélek mérete: 1,27x faktorról szól a fáma. UHD esetében ez 1,29x lesz – mindkét esetben pontos leméretezés alapján jön létre a 4K felbontású mozgókép. Marad azonban opcióként a mostani 1,78x képvágási faktor is.
  • Nem változnak a 4K-s képfrissítési frekvenciák.
  • 1x faktorú 3K módokkal bővül a repertoár, ahol választható lesz a 60 fps, illetve HDR módban a 24 fps.
  • A Full HD felbontás is a 3K módot fogja használni, ami szemmel látható minőségjavulást hoz.
  • Az 5D Mk4 is megkapja az XF-AFC fájlformátumot 120 Mbps (4:2:0) és 200 Mbps (4:2:2) mellett, ami kellően alacsony szinten tartja az adatfolyamot ahhoz, hogy a kedvező árú UHS-I U3 SD memóriakártyákkal is működjön a felvétel.
  • A hardvermódosítások nélkül is működni fog az új firmware-rel a gép, de előfordulhatnak majd túlmelegedések egyes esetekben, ahol a fotómasina a megfelelő figyelmeztetések után leállítja a túlmelegedést okozó folyamatot.

Egyelőre nem tudni, mikor érkezik az új vezérlőszoftver, de sikítok, amint elérhetővé vált.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...