A Sony A7R III végre olyan lett, amilyennek az A7R II-nek lennie kellett volna

A Sony bemutatta A7 gépcsaládjának legújabb nagyfelbontású változatát, az A7R III-at, ami egy 42 MP-es full frame méretű CMOS lapka köré épül. Az A7R III gyakorlatilag az, aminek már az elődjének lennie kellett volna: számos olyan finomítást tartalmaz, ami akár jelentős mértékben megnöveli a gép használati értékét. Az újonccal már 10 kép/mp-es sorozatfelvételek készíthetőek, de jobb lett az AF teljesítménye és használhatósága, ami nem utolsó sorban a váz hátoldalán elhelyezett kis joysticknak köszönhető.

Két SD memóriakártya foglalattal már a profik is nyugodtan nekiindulhatnak a fotózásnak; külön említést érdemel, hogy az akkuteljesítményt is sikerült növelnie a mérnököknek (az A7R III-ben az A9 nagyobb méretű akkuja gondoskodik az áramellátásáról). Javult az elektronikus kereső is, hiszen az A7R III-ben már a 3,69 millió képpontos OLED egység található, ami az A9-ben is remekel.

A Sony A7R III képérzékelője elvileg változatlan az elődmodelléhez képest, ám a fejlesztők addig csűrték-csavarták és optimalizálták, míg fel nem gyorsították valamelyest az adatkiolvasást (azért ne feledkezzünk meg a gyorsabb képfeldolgozó processzorról sem, ami ezt lehetővé teszi). Fent említettem, hogy a géppel akár 10 kép/mp-es sorozatokat is lehet lőni: ez AF-fel értendő és elektronikus vagy mechanikus zárral is működik! A nagyobb sebességhez nagyobb pufferre volt szükség, így az A7R III átmeneti tárolójába 87 tömörített, illetve 28 tömörítetlen RAW fájl fér.

A Sony A7R III-ben új zármechanika található, ami csökkenti a vibrációt, így a fényképek készítésekor sokkal kisebb az esélye a bemozdult képeknek. Az új zármozgató rendszer ráadásul gyorsabban is működik, mint a korábbi megoldások, ezért a fent is említett 10 kép/mp-es sorozatfelvételhez is hozzájárul. A szenzormozgatásos képstabilizátor is átesett némi fejlesztésen: a gyártó elmondása szerint már nem lehetetlen az 5,5 FÉ előny.

A fejlesztések a videofelvételt is érintették, ennek megfelelve a Sony A7R III is megkapta a „Hybrid Log Gamma” profilt, és a Super35 (kvázi APS-C méretű) felvételi módot, ami 5176 x 2924 pixeles területből skálázza lefelé a 4K felbontást. Full HD-ban 100/120 kép/mp-es lassított videókat készíthetünk.

Igazi újdonság viszont már más gyártóknál látott, több felvételből összerakott „nagyfelbontású mód”, amit a Sony A7R III is a szenzor pixelnyi elmozdításaival ér el. Az ebben a módban készített felvételek négy képből állnak, melyeket a rendszer úgy rak össze, hogy a Bayer-féle színszűrő „mellékhatásai” ne zavarják. Üröm az örömben, hogy egyrészt a fényképezőgép maga nem képes a fájlok összefűzésére, hanem azt a folyamatot a fotósnak magának kell elvégeznie egy ingyenesen letölthető programmal, és másrészt az egyes felvételek közt 0,5-2 mp-et kell várni a készülékre, hogy az beállítsa a képérzékelőt. A Sony A7R III két USB aljzattal rendelkezik: a hagyományos csatlakozáson keresztül a gép folyamatosan tölthető, miközben a másikon (USB 3.1 „C”) vezetékes távvezérléssel dolgozhatunk. A fotómasina november végétől kerül a boltokba, ára 3200 dollár lesz.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...