Aprónak tűnő, de izgalmas frissítésekkel érkezik a Pentax K-1 Mark II

A Pentax 2016 áprilisában mutatta be a K-1 full frame szenzoros fényképezőgépét, ami egy vérbeli munkaeszköz lett. Most, nem egész két évvel később érkezik az utódmodell, a K-1 Mark II (vagy csak K-1 II), ami aprónak látszó, de igazából izgalmas újításokat vezet be. A K-1 Mark II új képfeldolgozó processzorának (PRIME IV) köszönhetően alacsonyabb zajszintet produkál magas érzékenységi értékeken. Noha az újoncban is egy aluláteresztő szűrő nélküli 36 MP-es képérzékelő található, az érzékenységi tartományt ISO 100-819 200 közötti értékekre állíthatjuk, ami két FÉ-vel tágabb, mint a K-1 esetében.

A mérnökök a Pixel Shift Resolution System II-t is bevezették, amivel immár kézből (!) is készíthetők több képből álló, különlegesen magas felbontású fotók (Dynamic Pixel Shift Resolution mód). Új a beépített, szenzormozgatásos képstabilizátor is, ami az SR II névre (Shake Reduction II) hallgat. Az öttengelyes mechanizmus 5 FÉ előnyt kínál, ami ezzel az értékkel a leghatékonyabbak közé tartozik.

A Pentax K-1 Mark II további szolgáltatásai nagyjából megegyeznek az elődmodellével, így például megmaradt a „hajtogatható” mechanikára biggyesztett hátsó kijelző, a SAFOX 12 fókuszrendszer (a K-1 Mark II-ben valamivel hatékonyabban működik a gyártó szerint), a kezelőszervek, aljzatok megvilágítása, az extrém időjárásálló felépítés, a beépített GPS modul, vagy a 86 000 pixeles RGB fénymérő rendszer. A K-1 Mark II továbbra is csak Full HD felbontásban képes a videofelvételre (@30p vagy 60i), illetve time lapse módban választható a 3840 x 2160 pixel.

Érdekesség, hogy a gyártó a K-1 tulajdonosoknak felkínálja a fényképezőgépük átalakítását, amelynek során egy alaplapcserével és az „SR” matrica leváltásával ugyanazt a tudást kapják, amit az újonc kínál. Ezt a szolgáltatást majd 2018. május 21. és 2018. szeptember 30. között lehet igényelni 150 000 forintos áron. A Pentax K-1 Mark II várhatóan áprilisban kerül a boltokba, ára 619 900,- Ft lesz.

Sajtóközlemény

PENTAX K-1 Mark II 35mm-es full-frame digitális SLR fényképezőgépe: A PENTAX K széria új zászlóshajója, kivételes képminőséggel és példátlan teljesítménnyel

RICOH COMPANY, LTD. és RICOH IMAGING COMPANY, LTD. örömmel jelenti be a PENTAX K-1 Mark II 35mm-es full-frame digitális SLR fényképezőgépét. A PENTAX K-1 35mm-es full-frame digitális SLR fényképezőgép (2016. áprilisában bemutatva) utódaként kifejlesztett PENTAX K-1 Mark II lett a méltán nagyra tartott PENTAX K-sorozat új zászlóshajója. A kimagasló képminőség mellett, ez a model kiváló szuperérzékeny képalkotó teljesítményt és továbbfejlesztett működést biztosít — fontos elvárások egy csúcsmodellel szemben —hogy több felhasználási területen is helytálljon. Az újonnan beépített nagysebességű képfeldolgozó processzor a PRIME IV képalkotó motorral biztosítja a hibátlan, gyors működést és a kiváló zajcsökkentést, képminőséget és a szuperérzékeny képalkotó teljesítményt. A PENTAX az általa kifejlesztett “Pixel Shift Resolution System” rendszert— a szenzor képalkotó teljesítményének optimalizálására alkotott legújabb szuperfelbontású technológia — a Pixel Shift Resolution System II rendszerre frissítette. Ez a rendszer egy újonnan fejlesztett Dynamic Pixel Shift Resolution móddal rendelkezik, amely lehetővé teszi, hogy a fotográfus szupernagyfelbontású képeket készítsen kézből történő fotózás esetén, azáltal, hogy érzékeli a téma enyhe elmozdulását a sorozatfelvétel alatt. A hagyományos állványos fotózás mellett ez az innovatív mód új lehetőséget biztosít a fotográfusok számára, hogy egy szélesebb téma- és jelenetválasztás esetén is szuper-nagyfelbontású fotókat készíthessenek. A fényképezőgép számos a kreativitást és a kényelmes működést támogató funkcióval rendelkezik, beleértve a megbízható, por-és időjárásálló magnéziumötvözet gépvázat; az optikai keresőt közel 100 %-os lefedettséggel a téma valós idejű követésére; kifinomult rázkódáscsökkentő rendszert; és egy flexibilis, dönthető LCD kijelzőt a különböző szögben történtő felvételkészítéshez.

1.Az újonnan beépített nagysebességű képfeldolgozó processzor kiváló képminőséggel és szuperérzékeny képalkotó teljesítménnyel

A képfelbontás érdekében a PENTAX K-1 Mark II 35mm-es full-frame, aluláteresztőszűrő nélküli, 36.4 megapixeles névleges felbontású CMOS szenzorral rendelkezik. Az új nagysebességű képfeldolgozó processzor optimalizálja a full-frame szenzor által érzékelt képadatokat, mielőtt továbbítja a nagyteljesítményű PRIME IV képfeldolgozó motornak. Emiatt a fényképezőgép minimális zajjal készít nagyfelbontású képeket, míg a kiváló felbontást minden érzékenységi szinten megőrzi. A PENTAX alaposan megvizsgált minden képfeldolgozó paramétert, hogy biztosítsa az eredeti színösszeállítást különös tekintettel a mélykékekre és az élénk zöldekre. A PENTAX nagymértékben javította a fényképezőgép zajcsökkentő teljesítményét is a nagy érzékenységi tartományban — egészen ISO 819200-ig — azért, hogy
bővítse a kreatív lehetőségeket a szuper-magasérzékenységű fotózás terén.

2. „Pixel Shift Resolution System II” a fejlett szuperfelbontású technológia előnyét kiaknázza kézből történő fotózás esetén

Az innovatív „Pixel Shift Resolution System” elnevezésű rendszer mellett — a szuper felbontású technológia, amely a fényképezőgép vázában lévő rázkódáscsökkentő
mechanizmust használja, hogy 4 egymást követő fotót készítsen a témáról, minden újabb exponálásnál egy-egy pixellel eltolva a szenzort, majd ezeket egy kompozit kép formájában egyesítse — a PENTAX K-1 Mark II rendelkezik egy „Pixel Shift Resolution System II,”* mevű rendszerrel is, amely RGB színadatokat rögzít minden egyes pixelhez, hogy ezáltal szupernagyfelbontású képeket készítsen finomabb részletekkel és valósághűbb színekkel, mint amelyeket a hagyományos full-frame szenzorok készítenek. Az új „Dynamic Pixel Shift Resolution”mód**, amely a kézből történő fotózás során használható. Ez a rendszer együtt használható a fényképezőgép rázkódáscsökkentő mechanizmusával, mivel érzékeli a téma enyhe mozgását a folyamatos felvételkészítés során és így szintetizálja az elkészült nagyfelbontású képeket. A fényképezőgép lehetővé teszi a mozgás korrekciós funkció be- és kikapcsolását, amely érzékeli a folyamatos felvételkészítés során a mozgó elemeket, hogy minimalizálja a mozgás hatását a felvétel szintetizálás folyamatában.*** *A funkció használata esetén javasolt a fényképezőgépet egy stabil állványra helyezni. Mozgó téma esetén a rögzített kép részben vagy teljes egészében bemozdulhat. ** Előfordulhat, hogy az elkészült képeket nem lehet megfelelően szintetizálni bizonyos témák vagy körülmények között. RAW vagy RAW+ formátumban történő fotózáskor a felhasználó azokat a képeket is fel tudja dolgozni normál RAW formátumú felvételként a fényképezőgépben, amelyek nem voltak alkalmasak a szintetizálásra. Lehetséges, hogy a felvételeket nem lehet megfelelően kompozit képként egyesíteni.

*** Előfordulhat, hogy a mozgás nem korrigálható kellő mértékben, amennyiben a téma egy határozott irányba tart és/vagy minta szerint mozog. A funkció nem garantálja, hogy minden téma mozgását tökéletesen korrigálja.

3. Nagy teljesítményű öttengelyes, öt fényértékes SR II rendszer

(1) Vázba épített SR mechanizmus az optikai rázkódáscsökkentésért minden kompatibilis objektívvel
A PENTAX K-1 Mark II a PENTAX által kifejlesztett SR II (Shake Reduction II) öttengelyes mechanizmussal szerelve érkezik, amely a full-frame méretű szenzor bemozdulásait is hatékonyan csökkenti a kompatibilis PENTAX cserélhető objektívekkel.* A fényképezőgép képsíkkal párhuzamos bemozdulása mellett az új rendszer a horizontális és a vertikális tengely körüli elfordulásokat is kompenzálja (ez gyakori jelenség makró fotózásnál), illetve az optikai tengely körüli elfordulásokat is, amelyeket az objektívbe épített stabilizátorok nem képesek hatékonyan kiküszöbölni. A rendszer öt fényértékkel ekvivalens kompenzációt nyújt (a CIPA szabványainak megfelelően egy HD PENTAX-D FA 28-105mm F3.5-5,6ED DC WR-en105mmen mérve). Még pano felvételeknél is is érzékeli a rendszer a fényképezőgép mozgását és hatékonyan irányítja az SR rendszert a lehető leghatásosabb felvétel elkészítéséért bármilyen funkció kapcsolása nélkül.

(2) Innovatív aluláteresztő szűrő szimuláció a moiré minimalizálásának érdekében
Az optikai aluláteresztő szűrő szimuláló funkció**** szubpixel szintű mikroszkopikus rezgésekkel szűri ki a moiré effektust expozíció közben, amely ugyanazt a hatást váltja ki, mint egy dedikált optikai aluláteresztő szűrő. De ellenben az optikai aluláteresztő szűrőkkel, amelyek mindig ugyanazt a hatást gyakorolják a képekre, az innovatív szimulátor nem csak ki- és bekapcsolható, de annak mértéke is beállítható. Ezzel a témához igazíthatjuk az ideális szűrés mértékét.

(3) Felhasználó támogató funkciók
A szenzor bármely irányba történő elmozgatását lehetővé tévő SR mechanizmus az egyik oka, amiért olyan felhasználót segítő funkciók kerülhettek a gépbe, mint az automata vízszint kiegyenlítő, kompozíciós finomhangolás, és az ASTRO TRACER, mely megkönnyíti a csillagászati fényképezést a beépített GPS segítségével.

* Kompatibilis objektívek: K-, KA-, KAF-, KAF2-, KAF3- and K AF4-bajonettes objektívek; csavarmenetes objektívek (adapterrel), 645 és 67 bajonettes objektívek (adapterrel). Néhány funkció előfordulhat, hogy nem kompatibilis bizonyos objektívekkel.
** Ez a funkció 1/1000 vagy lassabb záridő használata esetén a leghatékonyabb. A funkció nem használható bizonyos üzemmódokban (pl: Pixel Shift Resolution System).

4. Flexibilis LCD kijelző sötétben történő fotózáshoz

A PENTAX K-1 Mark II hátulján található LCD kijelző horizontálisan, vertikálisan, és diagonálisan is dönthető anélkül, hogy a felhasználónak változtatnia kellene az optikai tengelyt. A kijelző nem csak 35 fokban dönthető horizontálisan, 44 fokban vertikálisan, de a támasztékától is távolabb helyezhető, lehetővé téve a fotózást a csípő magasságából is. A 3,2 inch-es, kb. 1.037.000 képpontos felbontású, 3:2 képarányú hátsó kijelzőre edzett üveg illeszkedik a védelelm végett. A széles betekintési szög mellett egy különleges air gapless konstrukcióval is rendelkezik, ahol az LCD és az azt védő üveg közti rés minimálisra van
csökkentve, amely a jobb láthatóság érdekében hatékonyan kiküszöböli a becsillanásokat és a fényszóródást kültéri fotózás esetén. Az outdoor monitor funkciót (Kültéri nézet), amely lehetővé teszi a felhasználó számára, hogy gyorsan és egyszerűen beállítsa a kijelző fényerejét a környezeti viszonyoknak megfelelően, szintén továbbfejlesztették, hogy a sötétben is jobban látszódjon. A pirossal megvilágított kijelző lehetővé teszi a kijelző használatát, amikor a fotós
szeme már hozzászokott a sötét helyszínen történő éjszakai fotózáshoz.

5. SAFOX 12 fókuszrendszer 33 AF ponttal és full-frame AF kerettel

A SAFOX 12 AF fókuszrendszernek és a 33 AF pontnak köszönhetően (25 középen elhelyezett cross-type szenzorral) a PENTAX K-1 Mark II optimalizálja az autofókusz folyamatot, és gyors autofókusz működést biztosít az AF-S (AF Single) módban. A középső, illetve a közvetlenül alatta és felette lévő fókuszpont az F2,8-as fényerejű optikák fényáteresztő képességéhez lett tervezve, lehetővé téve a hajszálpontos fókuszálást a fényerős objektívekkel. Az AF követő algoritmust szintén fejlesztették az AF.C (AF Continuous) módban a gyorsan mozgó tárgyak pontosabb lekövetése végett.

6. PENTAX Real-Time Scene Analysis rendszer, mesterséges intelligencia használatával fejlesztve

A fejlett, kb. 86.000 pixeles RGB fénymérő szenzor az új PRIME IV képfeldolgozó motorral párosítva, illetve a PENTAX K-1 Mark II továbbfejlesztett PENTAX Real-Time Scene Analysis valós idejű méréseket végez a fény eloszlásáról a képmezőn és a téma színeiről és mozgásáról. A szenzortól kapott információkat felhasználva pontosabb fókuszálást, fehéregyensúly- és expozíció-mérést tesz lehetővé. Mindemellett olyan mesterséges intelligenciát* építettek az algoritmusokba, mely idővel tanul, és hatékonyabban lesz képes értékelni az adott szituációkat és finomítja az expozíciós értékeket.

* AUTO expozíciós módban alkalmazható Scene Analyze Auto módban és a Custom Image mód Auto Select-re állítva kell lennie.

7. Könnyen fókuszálható optikai kereső közel 100 %-os lefedettséggel

35mm-es full-frame digitális SLR fényképezőgépre optimalizálva, az optikai kereső közel 100 %-os lefedettséget és megközelítőleg 0,7-szeres nagyítást biztosít. A gyűjtő- és aszférikus lencséknek köszönhetően széles látószöget és tiszta, torzulásmentes képet ad. Natural Bright Matt III mattüveggel szerelve érkezik, ami lehetővé teszi a könnyű fókuszálást manuális módban is és az életlen területek élethű leképezését. Továbbá a kereső átlátszó kijelzője lehetővé teszi, hogy többféle fotográfiai adatot a keresőben megjelenítsünk.

8. Nagysebességű sorozatfelvétel

A PENTAX K-1 Mark II lehetővé tesz akár 17 RAW formátumú kép készítését (vagy maximum 70 képet a legjobb minőségű JPEG formátumban) sorozatban, megközelítőleg 4,4 kép per másodperc maximális sebességgel. Ezt a fejlett mechanizmusok kombinációja teszi lehetővé, belelértve a tompító mechanizmust, amely hatékonyan minimalizálja a tükör keltette rázkódást; a gyors és precíz zár- és tükörvezérlés; és a gyors adatátviteli rendszert a PRIME IV képfeldolgozó motorban. APC-S Crop módban, a sebesség körülbelül 6,4 kép per másodpercre is növelhető, akár 50 RAW formátumú képet is tud készíteni sorozatban (vagy a legjobb JPEG formátum esetén 100 képet), lehetővé téve ezzel a gyorsan mozgó téma lekövetését is.

9. Fotózást és kényelmet elősegítő funkciók

・ Működési segédfény LED-ek formájában a váz négy pontját (a bajonett felett, a hátsó LCD mögött, a memóriakártya nyílásánál, és a távvezérló csatlakozójánál), melyek megkönnyítik az objektív és memóriakártyák cseréjét, a távkioldó csatlakoztatását a sötétben és rosszul megvilágított helyeken.
・ Key lock funkció, amely megakadályozza a négyirányú vezérlőgomb vagy egyéb más vezérlőgomb véletlenszerű elállítását.
・ Okos Funkció, amely lehetővé teszi, hogy a felhasználó gyorsan kiválaszthassa és beállíthassa a kívánt funkciót a fényképezőgép tetején található funkciótárcsával anélkül, hogy a menübe be kellene lépnie.
・ Személyre szabható kontrol panel, amely segítségével egyedi igényeknek megfelelővé teheti a felhasználó a kijelzőn megjelenő beállításokat.

10. Kompakt, strapabíró váz időjárás- és porálló tömítésekkel

A fényképezőgép felső, első és hátsó panelei erős, de könnyű magnézium ötvözetből készülnek. Bár a professzionális felhasználás végett a megbízható és strapabíró zár 300.000 ciklusnak is ellenáll (valós fotózási körülmények között tesztelve), a váz maga a lehető legkisebbre lett kicsinyítve, ami az új lebegő tükör mechanizmusnak köszönhető. A vázban elhelyezett 87 tömítés ellenállóvá teszi a fényképezőgépet a porral és az időjárás viszontagságaival szemben, illetve ellenáll az akár -10°-os fagynak is. Ezek a tulajdonságok a PENTAX K-1 Mark II-őt egy rendkívül megbízható, sokoldalú képalkotási rendszerré teszik, amely még zord körülmények között is helytáll.

11. Full HD videofelvétel kreatív eszközökkel

A PENTAX K-1 Mark II fényképezőgép H.264 tömörítési formátumban képes Full HD videó rögzítésére (1920 x 1080 felbontás; 60i/30p fps), és sztereó mikrofon és fejhallgató csatlakozóval szerelve érkezik. A felhasználó manuálisan beállíthatja a hangerőt felvétel közben, továbbá mikrofonos hangrögzítés közben figyelemmel kísérheti a hang paramétereit, és csökkentheti a szél okozta zajt az új szélzajcsökkentő módban. A speciális effekteken felül* a fényképezőgép fejlett „time-lapse” módot is kínál, mely 4K felbontású (3840 x 2160 pixel) videofelvételeket rögzít meghatározott időközönként.

* Speciális effektek használata esetén a kép/mp eltérhet a normál üzemmódhoz képest.

12. Beépített GPS modul

A beépített GPS modulnak köszönhetően a PENTAX K-1 Mark II fejlett GPS funkciókat kínál, úgy, mint az adott pozíció, szélességi- és hosszúsági fok, magasság, UTC (Universal Time Coordinated) idő és az irány rögzítése. A felhasználó könnyen hozzáférhet a GPS adatokhoz egy számítógépen böngészve az elkészített fotókat, hogy ellenőrizze vagy elmentse a fotózás helyszínét és a pozíció adatokat. A fényképezőgép további egyedi eszközöket is biztosít, például elektronikus iránytű, amely az LCD kijelzőn jeleníti meg az irányt; a GPS log, amely a fotós mozgását követi és rögzíti; és az ASTROTRACER, amely leegyszerűsíti az égitestek felkutatását és fotózását a GPS adatok és a fényképezőgép SR mechanizmusának párosításával

13. Egyéb jellemzők

・ DRII (Dust Removal II) mechanizmus a szenzor ultrahangos rezegtetéssel történő tisztításához
・ Képkivágás mód három beállítási lehetőséggel: AUTO, FF (Full Frame) és APS-C és 1:1
・ Vezeték nélküli LAN kapcsolat az okostelefonnal és számítógéppel történő működtetés támogatásához, a távvezérléshez és a felvételek átküldéséhez.
・ HDR (High Dynamic Range) fényképezés nyers formátumú mentéssel kézből fotózásnál
・ A PENTAX által feltalált hiper operációs rendszer, amely gyorsan és pontosan működik a fotós kreatív szándékának megfelelően.
・ Dupla SD memóriakáryta nyílás (kompatibilis SDXC UHS-1 sebesség osztályú kártyákkal SDR104 buss speed módban)
・ Különböző paraméterek kompenzációja: objektív torzítás, laterális kromatikus aberráció, diffrakció, vignettálás, színhibák kompenzálása nyers formátumban is
・ Bulb záridő funkció a könnyebb Bulb záridős fotózáshoz
・ Kompatibilitás a PENTAX Image Transmitter 2 tether szoftverrel (Szoftverfrissítés szükséges a RICOH IMAGING hivatalos weboldaláról)
・ Digital Camera Utility 5 szoftver (legújabb verzió) mellékelve

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...