A FeiyuTech G6 Plus gimbal bemutatója

Első rész

A filmkészítés egy olyan nehéz műfaj, ahol az operatőrök munkája is külön kiemelt fontossággal bír, hiszen a kameraman felkészültségén áll, vagy bukik egy jelenet, de akár egy egész film is mehet a levesbe, ha nem megfelelő a kameravezetés. Számtalan szakosodott iskola épül a kameramozgatási technikákra, ahol nem csak az alapokat, hanem a különleges fogásokat is elsajátíthatjuk. Aki azonban nem kíván elmerülni a filmkészítés rejtelmeiben, mert egyszerűen csak a családot, a haverokat, vagy saját magát venné „filmre”, annak a legtöbb esetben elég lehet némi gyakorlás és egy jó kézi stabilizátor, amivel nem vált ki tengeribetegséget a nézőinél. A gimbal egy jellemzően többtengelyes képstabilizátor, amire kamerát, fényképezőgépet, vagy a korunk divathullámának megfelelve akár okostelefont is rögzíthetünk, így nem kell tartani a nemkívánatos bemozdulásoktól. Ennek a segédeszköznek értelemszerűen akkor vehetjük hasznát, ha nem állványra rögzített videokamerával, hanem kézből szeretnénk forgatni.

Az elmúlt években számtalan kézi stabilizátor, azaz gimbal jelent meg a gyártók kínálatában. Ezeket különböző méretben és terhelhetőséggel lehet kapni. A cikkem a FeiyuTech G6 Plus termékéről szól, amit elsősorban okostelefonokhoz, kalandkamerákhoz, illetve kisebb tükörnélküli fényképezőgépekhez ajánl a gyártó. A próbához egy Panasonic DMC-G80 m4/3-os vázat és egy G Vario 12-60 mm F3.5-5.6 Asph. Power O.I.S. objektívet használtam.

A FeiyuTech G6 Plus gimbal három tengely mentén stabilizál, teherbírása 800 gramm, és a gyártó ajánlása szerint olyan kamerákkal használhatjuk, amelyek magassága nem haladja meg a 70 mm-t, mivel ezt meghaladva adott esetben a fényképezőgép teteje beleakadhat a gimbal elemeibe (a G80 magasabb 70 mm-nél, de körültekintő használattal nem adódnak problémák). A gimbal legfeljebb 260 fokban dőlhet, 320 fokban gördülhet, illetve 360 fokban elfordulhat tengelyei körül. A dőlés sebessége 2-75 fok/mp közötti érték lehet, míg a forgásnál 3-150 fok/mp sebességtartomány áll rendelkezésünkre. A készülék áramforrása egy az USB porton keresztül tölthető, henger alakú, cserélhető akkumulátor (3,6V, 5000 mAh, 26650 típusú). A FeiyuTech G6 Plus bár időjárásálló szigetelésekkel rendelkezik, azért a nagyobb viharokat lehetőség szerint kerüljük el vele.

Az akkumulátort a gimbal test (gyakorlatilag a markolat) aljába kell behelyezni, amit egy csavarmenetes fémkupakkal zárhatunk le (mintha egy elemlámpába tennénk be az elemeket). A zárókupak alján egy szabványos állványmenet található, amivel a gimbal a mellékelt mini háromlábra, vagy egy tetszőleges, hagyományos kialakítású fotós/videós állványfej cseretalpára csavarható.

A csomagban található mini háromláb okostelefonokkal, kisebb kalandkamerákkal (pl. GoPro) bátran használható, de tükörnélküli fényképezőgépekkel már nem minden esetben áll meg stabilan a szett, ezért inkább nagyobb háromlábakkal használjuk azt (a gimbal előre beprogramozott mozgásával time lapse felvételeket is készíthetünk, ott pedig jó, ha fix pozícióban tarthatjuk a rendszert).

A FeiyuTech G6 Plus egyébként 663 grammot nyom, amihez még hozzájön az akku és a fényképezőgép/objektív párosának tömege, szóval a próbák során használt Panasonic szettel még a félórás videózás sem okozott különösebb gondot, kézfáradást. A G6 Plus egy akkutöltéssel – a gyártó adatai szerint – legfeljebb kilenc órányi munkára fogható be, de ez az időtartam erősen függ a felcsavart kamera/optika tömegétől, méretétől, illetve attól, hogy a motoroknak milyen sűrűn kell beavatkozniuk, mekkora tehetetlenséggel és erőkarral kell megbirkózniuk.

A fenti fényképen teljes harci díszben csodálhatjuk meg a G6 Plus-t: a mellékelt mini háromláb nyugalmi helyzetben szépen megtartja magát a stabilizátort. A markolat („nyél”) tetején található az első forgáspontja a gimbalnak, majd balra középen a második, míg jobbra középen a harmadik. A kamerát ez a három motoros csukló tartja a témára szegezve.

Felülnézetből valamivel jobban látható a gimbal feje, ami többféle kamerarögzítési ponttal van ellátva: egyrészt rendelkezésünkre áll a szokásos cseretalp, amire a „nagyobb” kamerákat, fényképezőgépeket szerelhetjük (ez a cseretalpakhoz hasonló módon kivehető, és biztonsági retesszel is el van látva, hogy ne essen le a fényképezőgép, ha elfelejtenénk meghúzni a rögzítő csavart), másrészt ott vannak a furatok, amik a kalandkamerák, okostelefonok kereteinek felfogatását szolgálják (a cseretalp csavarja kiszedhető, így azt ezekbe a furatokba helyezhetjük át, ha kell).

A FeiyuTech G6 Plus kezelőfelülete egyszerűsége ellenére sokoldalú, hiszen a markolatnak minden oldalára jutott legalább egy-egy gomb, forgókacsoló, joystick stb. A fő felületet a miniatűr OLED kijelzős oldal játssza, általában ez van a fotós felé fordítva használat közben. A kijelző többféle információval szolgál, így leolvashatjuk róla, hogy aktív-e a Bluetooth, vagy a WiFi csatlakozás, milyen az akku töltöttsége, illetve milyen módban van a rendszer. A kijelző alatt a joystick található, ami egy lapos, hüvelykujj alá illeszkedő gomb. Ez alá a bekapcsoló/funkció/módválasztó gomb, illetve a felvételt indító/kioldó nyomógombja került (ehhez a funkcióhoz olyan kamera kell, amit a rendszer alkalmazása támogat, de erről kicsit később). A második felületen a vízszintesen mozgató csúszka, alatta pedig a második funkciógomb található. A harmadik oldalon egy újabb állványmentet láthatunk, amely alatt egy forgókapcsoló/nyomógomb multifunkciós egység foglal helyet. Végül a negyedik oldalon egy „beállítások” gomb és az USB aljzat található. A kezelőfelület működését részletesen nem fogom ismertetni, arra ott van a készülék használati útmutatója.

Miután felcsavartuk a fényképezőgépet, nagyon fontos, hogy még az első bekapcsolás előtt kiegyensúlyozzuk a gimbal fejét. Ez pofon egyszerű, de elhagyhatatlan lépés, hiszen ezzel garantáljuk a tökéletes stabilizációt, illetve így kerülhetjük el a rendszer túlhevülését. A kicsit fentebb bemutatott forgáspontok alatt található egy-egy szorító kézi csavar, amivel a motorokra erősített szerelvényeket (karokat) tudjuk kijjebb, illetve beljebb csúsztatni.

A piros nyilak jelzik az adott karon végezhető mozgás irányát

Egyszerre csak egy tengely mentén végezzük a kiegyensúlyozást! Ha ezekkel megvagyunk, a fényképezőgép aljára csavart cseretalp előre/hátra csúsztatásával tudjuk a gép bólintását szabályozni, kiegyensúlyozni. Ha mindent jól végeztünk, így kellene állnia a kikapcsolt rendszernek az asztalra helyezve:

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...