Megjelent a Canon EOS Ra, a csillagfotósok álma!

Bár egyelőre még nem érkezett hivatalos sajtóközlemény, nagyon úgy tűnik, hogy a Canon csendben bejelentette a csillagfotózásra kihegyezett EOS Ra vázat, amely négyszer annyi infravörös fényt enged a szenzorra, mint a hagyományos változata. Az EOS Ra a Canon első full frame szenzoros fotógépe, amit kifejezetten asztrofotózásra építettek (korábban már léteztek APS-C érzékelős dSLR vázak, mint például a 20Da, vagy a 60Da). Az EOS Ra majdnem mindenben megegyezik a sima EOS R-rel, tehát a műszaki paraméterek is azonosak. Azonban van egy pár fontos eltérés, ami lehetővé teszi a nagyon halvány mélyégi témák megörökítését.

Kép forrása: Canon

Az EOS Ra-ban egy különleges kialakítású infravörös fényszűrő található, ami négyszer annyi infravörös fényt enged át, mint a hagyományos IR filterek. A mélyégi objektumok általában az infravörös tartományban jóval többet sugároznak, mint a látható spektrumban, így egy ilyen különleges kialakítású géppel sokkal több részlet örökíthető meg azonos expozíciós értékek mellett, mint egy „sima” készülékkel. Az EOS Ra IR szűrője a 656 nm-es spektrumban enged be több fényt, így a hagyományos témákról készített felvételek vöröses árnyalatokban fognak túltengeni – a gyártó nem is ajánlja ez EOS Ra-t a hétköznapi fotózáshoz.

A speciális szűrő mellett az EOS Ra elektronikus keresőjében és a kijelzőjén legfeljebb 30-szoros nagyításban jeleníthető meg a téma. Ez az extrém nagyítás megkönnyítheti az élességállítást, ami a csillagfotózás állandó kritikus pontja. Az EOS Ra már előrendelhető, ára 2500 dollár.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...