Tokina objektívek kompatibilitása a Nikon Z és a Canon EOS R/RP fényképezőgépekkel

A Tokina frissítette objektívjeiről készített kompatibilitási beszámolóját, ami arról szól, hogy melyik – egyébként tükörreflexes Canon, illetve Nikon vázakra tervezett – lencserendszer hogyan viselkedik a Canon EOS R/RP, illetve a Nikon Z 6, Z 7, valamint az APS-C szenzoros Z 50 fotógépeken. A japán gyártó saját elmondása szerint a Nikon esetében „a Nikon Z 6, Nikon Z 7, valamint a Nikon Z 50 tükörnélküli fényképezőgépekkel és a Nikon FTZ adapterrel alaposan leteszteltük a jelenlegi kínálatunkban szereplő összes Tokina cserélhető objektívet (Nikon F-bajonettes verziókról van szó). Az eredmények szerint az alábbi két kivételtől eltekintve az összes jelenleg kapható Tokina lencserendszer hibátlanul teljesített:”

És a két kivétel:

  • A Tokina opera 50 mm F1.4 FF esetében a rekeszértéktől függően lassabb lehet az AF, mint általánosan,
  • A Tokina AT-X 70-200 mm F4 FX VCM-S esetében AF kommunikációs hibával kell számolni, azonban a kézi élességállítás rendesen működik.

Alábbi négy Tokina lencserendszer kizárólag kézi élességállítással használható a Nikon Z tükörnélküli vázain:

  • Tokina atx-i 100 mm F2.8 FF MACRO
  • Tokina AT-X M100 100 mm F2.8 PRO D Macro
  • Tokina AT-X 107 10-17 mm F3.5-4.5 DX NH Fisheye
  • Tokina AT-X 107 10-17 mm F3.5-4.5 DX Fisheye

A Canon vázakon a Tokina szakemberei a Canon EF-EOS R adaptert használták az eredetileg Canon EF-bajonettes objektívek tesztelése során, és nem találkoztak sehol rendellenes működéssel. Ehhez azonban elengedhetetlen, hogy az objektívekre a legfrissebb firmware legyen feltöltve, ugyanis a régebbiekkel előfordulhatnak fennakadások. Továbbá a Tokina APS-C lapkára tervezett optikáinál a fénykpezőgépek menüjében kézzel kell beállítani a képvágásos módot.

Akinek kérdése lenne saját optikája kapcsán, az vegye fel a Tokina szakembereivel a kapcsolatot ezen a linken. (Forrás: tokinalens.com)

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...