Ha a Nikon D780-nal videózol, töltsd le hozzá az N-Log 3D LUT-ot

A Nikon elérhetővé tette a D780 N-Log 3D LUT színfeloldó táblázatát, amivel mozgóképeink utófeldolgozása válik könnyebbé. Az 1.01-es számú csomag tartalmazza a Z 6 és a Z 7 3D színfeloldó tábláit is, ezek bővültek most a D780-éval. A Nikon a csomagot az Adobe Premiere Pro CC, az Apple Final Cut Pro X, valamint a Blackmagic Design DaVinci Resolve 16 szoftverekkel tesztelte, de a kompatibilitás nem korlátozódik a felsorolt videó feldolgozó alkalmazásokra. A MacOS és Windows alá elérhető fájlokat a Nikon weboldaláról lehet letölteni.

Mi az a LUT?

A színfeloldó táblázat matematikailag precíz módja annak, hogy egy jelforrás egyedi RGB értékeit új, meghatározott RGB értékekre váltsuk a forrás árnyalatának, telítettségének és világossági értékének módosításával. A LUT lehet precíz, szabványosított (pl. egy színtér egy másikba való konvertálásakor), de lehet kreatív eszköz is ahhoz, hogy egy kívánt szín- vagy képvilágot alkossunk. A fényképezőgépek, kamerák színfeloldó táblái javarészt kreatív eszközök, hiszen a LUT eredménye függ az expozíciós értékektől. Ha van két forrásunk ugyanazzal a tartalommal, de eltérő expozíciós értékekkel, akkor a két „kezelt” eredmény nem lesz ugyanolyan megjelenésű.

A színfeloldó táblázat lehet egy célhardver, de lehet egy szoftveres funkció is, amit egy képfeldolgozó szoftver tartalmaz. Előbbit például a monitorokban is megtaláljuk: a videó memóriából érkező pixelek logikai árnyalatait (látszólagos, vagy akár hamis árnyalatokat) az eszköz fizikailag is megjeleníthető, pontos színárnyalatokká alakítja, melyek az eljárás végén a képernyőn jelennek meg.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...