Világuralomra tör a Canon: íme, az EOS R5 és a „kistestvére”, az EOS R6!

Aki azt hitte, hogy a Canon csak úgy, harc nélkül átadja a stafétabotot a konkurenciának, az óriásit tévedett! A két legfrissebb tükörnélküli fényképezőgépével olyan potenciált tesz le elénk a japán gyártó, hogy az embernek belesajdul a feje! 8K RAW videó, 20 kép/mp követőfókusszal, 45 MP-es felbontás, 5,76 millió képpontos EVF és még sorolhatnám az EOS R5 jellemzőit. Ehelyett álljon itt dióhéjban egy egyszerű táblázat, amiből kiderülnek az EOS R5 és az EOS R6 legfontosabb adatai:

Tehát a két új modell közül egyértelműen az EOS R5 az alfahím, ami 45 MP-es állóképeket és 8K felbontású mozgóképeket készít. A gyártó elmondása szerint 8K-ban 23°C-os környezetben 20 perces felvételi időt garantál, tehát a gép nem fog túlmelegedni! A -6,5 FÉ-től használható Dual Pixel CMOS AF II a teljes képérzékelő felületét beborítja, szóval a téma nem fog megszökni előlünk. Természetesen van arc- és szemérzékelés, ráadásul a rendszer ezen funkcióit állatoknál is használhatjuk.

Kép forrása: Canon

Az EOS R5-nek egy CFexpress és egy UHS-II kompatibilis SD kártyafoglalata van, ahol a 8K és a vaskosabb 4K felvételeket kizárólag a CFexpress-re rögzíthetjük (ja, még valami: a HDMI aljzaton csak a 4K felbontású videó tud kijutni külső felvevőre). Az EOS R5-tel a 8K RAW formátum is választható, ilyenkor a hatalmas adatmennyiség miatt mindenképp szükségünk lesz egy legalább 512 GB-os kártyára.

Kép forrása: Canon

Az EOS R5 elektronikus keresője 5,76 millió képpontos felbontással rendelkezik, ráadásul 120 Hz-es a képfrissítése, így a használata már nagyon megközelíti érzésre az optikai keresőkét. Az EOS R5-nek nem csak az EVF-e, hanem a hátsó kijelzője is nagyobb felbontású (az átlója is nagyobb valamivel, mint az EOS R6-é), ráadásul ezen a masinán státuszkijelző is található a tetőlemezen.

Kép forrása: Canon

Kép forrása: Canon

Méretre és tömegre a két váz nagyon hasonló, egymás mellé téve úgy festenek, mint két tojás. Persze, azért van pár részlet, ami árulkodik: a fentebb említett státuszkijelző, a vakuszinkron aljzat, illetve a módválasztó tárcsa hiánya szerint azonosítható be az R5. Az EOS R5 továbbá az 5 GHz-es sávtartományt is használhatja a beépített WiFi modullal, míg az R6 csak a 2,4 GHz-es sávban működik. Mindkét vázhoz csatlakoztatható teljes értékű portrémarkolat, illetve vezeték nélküli grip, ami megsokszorozza a WiFi hatósugarát.

Balra az EOS R5, míg jobbra az EOS R6 memóriakártya foglalatait láthatjuk

Mindkét váz mechanikus zárszerkezete képes az 1/8000 mp-es értékre; az elektronikus zárral sem tudunk ettől rövidebb záridőt választani, sőt, a leghosszabb expozíciós idő itt csak 0,5 mp. Mindkét fotómasinában a Canon legújabb képfeldolgozó processzora dolgozik, amely a DIG!C X névre hallgat.

Lássuk, mit ír maga a gyártó a két igen ütős újdonságáról!

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...