Íme, a Panasonic moduláris videokamerája, a DC-BGH1

A korábbi találgatások, pletykák és szivárogtatások után végre hivatalosan is elstartolt a Panasonic legújabb m4/3 rendszerű videokamerája, a DC-BGH1, aminek lelke egy 10 MP-es 4/3”-os CMOS lapka. Alapjában véve az újdonság egy „dobozformába” öntött DC-GH5S, csupán levágták róla a kijelzőt és az egyéb vezérlőket. Azonban van egy pár olyan részlet, ami a GH5S-nél jóval magasabb szintre emeli ezt a moduláris kamerát.

A relatív apró méretű (93 x 93 x 78 mm) váz alumínium és magnézium ötvözetéből készült, oldalain összesen tizenegy (11) menet lett elhelyezve, így számos kiegészítővel vértezhető fel. A kamerát egy aktív hűtőrendszer védi a túlmelegedés ellen, így gyakorlatilag korlátlan ideig (a memóriakártyák kapacitásáig) vehető fel vele mozgókép. A váztest tetején egy vakusaru is megtalálható, szóval a külső mikrofon, vagy a DMW-XLR1 XLR adaptert is van mihez rögzíteni.

Bár a kezelőfelület nem lett túlbonyolítva (egy tárcsa, egy kurzoros multifunkciós egység, egy maréknyi dedikált nyomógomb, valamint három egyedileg kiosztható funkciógomb), azért akadnak érdekességek, amelyek nem találhatók meg egy „sima” m4/3-os Pana vázon. Van például egy Ethernet aljzat, amin keresztül áramot szolgáltathatunk a kamera felé, de továbbítható ezen keresztül a videojel, illetve vezérelhetjük is a készüléket.

A Panasonic Lumix Tether alkalmazás segítségével az Ethernet porton keresztüli vezérlés bármikor megvalósítható, de a Lumix Tether for Multicam appal egy számítógépről akár tucatnyi DC-BGH1 is kontrollálható. Amennyiben a hálózatunk támogatja a funkciót, áramot is adhatunk a masináknak. A videokamera hátoldalán három BNC aljzatot helyeztek el a mérnökök. Ezek támogatják a 3G SDI jelkimenetet, az időkódot (be/ki), valamint a többkamerás rendszerek szinkronizálását. A teljes méretű HDMI aljzat alaptartozéka a gépnek csakúgy, mint az USB 3.1 Type C csatlakozás. Érdekesség: a DC-BGH1 egyszerre képes küldeni a videojelet mindhárom csatlakozáson (HDMI, USB, SDI) keresztül.

Igaz, külön adapterrel ráköthetünk külső mikrofont a vázra, de azért van kevésbé szofisztikált megoldás is, amit a 3,5 mm-es Jack aljzatok jelentenek (van fejhallgató kimenetünk is). A Panasonic DC-BGH1 videós tudása is figyelemre méltó: 4K @ 60 fps a csúcs 4:2:0 10-bites színkódolással, illetve C4K @ 30 fps 4:2:2 10-bit ALL-I tömörítéssel. Frissített V-Log L gamma görbe gondoskodik a megnövelt dinamikatartományról, ami 13 FÉ-t jelent ennél a készüléknél (HLG módot is kapunk). Full HD-ban akár 240 kép/mp-es képfrissítési frekvencia érhető el. Külső felvevőre C4K @ 60 fps 4:2:2 10-bit jelenti a lehető legjobb képminőséget.

Csakúgy, mint a Panasonic DC-S5, a DC-BGH1 esetében is alkalmazták a mélytanulás technológiát, így a DfD AF-rendszer működése érezhetően jobb, mint a korábbi Panasonic vázaknál (szem-, fej- és testérzékelés). A BGH1 támogatja az anamorfikus optikákat, van beépített WiFi és Bluetooth modulja. A belső tárolásért két SD foglalat felel, amelyek támogatják az UHS-II XC formátumot (párhuzamos írás is megoldható). Az áramellátást a legfeljebb 11 800 mAh kapacitású Panasonic akkukkal, vagy külső áramforrással oldhatjuk meg. A legmeglepőbb, hogy a DC-BGH1 csupán 2000 dollárba fog kerülni, amikor decemberben a boltokba kerül! (Képek forrása: Panasonic)

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...