A „Fényképezőgépek Védelmezője” 60 éve gyűjti a gépeket

Hongkongban létezik egy varázslatos hely, ahol rég letűnt korok műszaki csodáit találhatjuk meg egy mesebeli gyűjtemény megfogható, kipróbálható részeként: képzeld el, belépsz egy szobába, ami telis-tele van régi filmes fényképezőgépekkel! David Chan, akit egyszerűen csak a „Fényképezőgépek Védelmezőjének” („The Camera Guardian”) hívnak, immár 60 éve gyűjti a filmes masinákat. Az évtizedek során persze nem csak érkeztek, hanem távoztak is készülékek a gyűjteményből, de Chan alapvetően nem megélhetési célokból foglalkozik ezekkel a „műalkotásokkal”, hanem afféle védelmezőnek tekinti magát, aki a jövő generációinak próbálja megmenteni ezeket a kuriózumokat.

A kép csak illusztráció

Chan elmondása szerint noha a modern fényképezőgépek kényelmesen kezelhetők, az objektívek pedig borotvaélesek, a régi lencserendszerekhez képest elvesztették az egyedi textúrájukat, képvilágukat. David Chan kedvencei az európai gyártók termékei, mint például a Zeiss, a Voigtländer, vagy a Leica.

Igaz, igen sok termék eladó a „boltjában”, mégis akadnak szép számmal olyan eszközök, amelyek az örökség védelmét élvezik és soha nem válna meg tőlük. „A boltomat nem üzletként üzemeltetem. Ez egy találkozóhely barátaimnak, ügyfeleimnek, ahol beszélgethetünk és élvezhetjük életünket. Útbaigazítom őket, ha kérdéssel fordulnak hozzám, s megosztom velük tapasztalataimat.” – mondta Chan. (Forrás: petapixel.com)

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.