Megjelent a Metabones Canon EF – FujiFilm GFX mount T Smart Expander (1,26x)

Tele vagy Canon EF objektívekkel, és ki szeretnéd próbálni ezeket az üvegeket a FujiFilm középformátumú vázain? Vajon kirajzolja egy 36 x 24 mm-es szenzorra tervezett lencserendszer a 44 x 33 mm-es lapkát? Nos, a Metabones legújabb adapterével igen, ugyanis a Canon EF – FujiFilm GFX mount T Smart Expander (1,26x) tartalmaz olyan optikai lencséket, amelyeknek köszönhetően az átlós látószög megmarad az eredeti értéken (1,26-szoros nagyítás).

Kép forrása: Metabones

A három csoportba rendezett öt lencsetag közt van egy lantán alapú, s egy szilícium-dioxidból olvasztott is, melyek csökkentik a színszórást. A közgyűrű hatására egy 24-70 mm F2.8-as üvegből egy 30-88 mm F3.5-ös lesz, vagy egy 70-200 mm F2.8-ból egy 88-252 mm F3.5. Az ultra nagylátószögekről sem kell lemondanunk, hiszen a Canon EF 11-24 mm F4 a közgyűrűre csavarva úgy fog viselkedni, mint egy 13,8-30,2 mm F5-ös optika. A fényveszteség is csupán 2/3 FÉ, így az F1.4-ből F1.8, az F2.0-ből F2.5 lesz. A Metabones Canon EF – FujiFilm GFX mount T Smart Expander (1,26x) elektronikus csatlakozásainak hála továbbra is működik a fázisérzékeléses AF, vagy a képstabilizátor.

A Metabones Canon EF – FujiFilm GFX mount T Smart Expander (1,26x) egy pár korlátozással is jár:

1) Egy pár ritka esetben a 3:2 képarányra tervezett napellenzőt le kell venni az üvegről, hogy „belógás” nélkül használhassuk a FujiFilm KF 4:3 arányú lapkájával,
2) mindegyik objektívet kalibrálni kell az első használat előtt,
3) az AF nem minden esetben nyújtja az eredeti teljesítményét,
4) filmfelvételhez ajánlott megnövelni a fókuszérzékenységet és csökkenteni az AF sebességet,
5) az AF+MF és a vázban bekapcsolható objektív profilok nem használhatók,
6) ősrégi, filmes optikák AF pontossága kritikán aluli lehet,
7) régebbi objektívek esetében a blende írisze furcsa hangokat adhat ki. Használj rekeszprioritásos, vagy manuális módot.
8) IS/OS/VC (képstabilizátoros) objektívek esetében az IS módot nem veszi figyelembe a rendszer, és csak kioldáskor élesedik az IS!
9) Az MF távolságkijelzés nem működik.

A felsoroltakat a (közel)jövőben egy-egy firmware frissítés során akár még orvosolhatja is a gyártó, noha igazi hibának egyik sem tekinthető. A Metabones Canon EF – FujiFilm GFX mount T Smart Expander (1,26x) már meg is rendelhető, ára 730 dollár.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...