A CIA szerint így kellene üveglencsét tisztítanod

Igen, jól láttad: az amerikai központi hírszerző ügynökség, a Central Intelligence Agency (CIA) is rendelkezik saját, ráadásul eddig titkosított tisztítási eljárással! A kilenc oldalas leírás igen részletes, ráadásul igen egyszerű nyelvezetű utasításokat ad a vállalkozó szelleműeknek. A „General Cleaning and Handling Instructions for Elements Coated With High Efficiency Antireflection Coatings (HEA)” (avagy „a nagy hatékonyságú tükröződésgátló bevonatokkal kezelt lencsetagokra vonatkozó általános tisztítási és kezelési utasítás”) összesen hét pontban veszi végig a hatékony tisztítás menetét.

1) A dokumentum célja
2) A dokumentum hatásköre
3) Általános jellegű információk
4) Optikai lencsetagok kezelése
5) HEA bevonatú lencsetagok tisztítása
5.1) Általános
5.2) A felület előkészítése
5.3) Oldószer választása
5.4) Eljárás I.: folyékony mosogatószerrel és vízzel való tisztítás
5.5) Eljárás II.: illékony (pl. izopropanol, vagy aceton) oldószerrel való tisztítás
6) Kommentár a HEA-hoz
7) Összefoglaló

Szóval, a leírás leszögezi, hogy kizárólag az üveg alapanyagú lencsetagokra vonatkozik, mivel az egyéb anyagokból kialakított elemek tisztításához más-más oldószerekre lesz szükségünk. Az írás utána tisztázza, hogy a HEA bevonatok általában nem sérülnek olyan könnyen, sőt, igen strapabíróak. Aztán a negyedik ponttól kezd érdekessé válni a szöveg, itt ugyanis már kitérnek arra is, hogyan kellene kezelnünk ezeket a lencsetagokat: minél ritkábban vegyük kezelésbe, hiszen annál kisebb a sérülés esélye, viseljünk pamut-, illetve cérnakesztyűt, a lencsetagot csak az éleinél fogjuk meg, kerüljük az izzadsággal, vagy a nyállal, lehelettel való érintést, legyen tiszta és puha a munkakörnyezet (pl. az eldobható pelenka remek alátétnek) stb.

Az ötödik fejezetben már végre rátérhetünk a lencsetag tisztítására is. Az előkészítés is rendkívül fontos, itt a fogalmazó személy külön kitér arra, hogy portalanítsuk az üvegfelületet (körtepumpával), hogy a későbbiekben ne karcoljuk össze. A tisztításhoz válasszuk a megfelelő oldószert: a benzin például olajos szennyeződések ellen, a langyos aceton ragasztók és festék eltávolítására, a triklór-etán parafin letörlésére alkalmazható.

A dokumentum szövegezése roppant egyszerű, mintha gyerekeknek írták volna – ez persze nem azt jelenti, hogy debil lenne a tartalma, sőt, haladó „takarítóknak” is hasznos információkat tartalmaz. Ha érdekel minden apró részlet, itt eléred a szöveget.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...