24, 35 és 65 milliméteres „drazsékat” mutatott be a Sigma

Az elmúlt években – tapasztalatból mondom – a Sigma egyre jobb és jobb objektívekkel lepte meg a fotós közösséget. Fejlesztéseik zömében az L-bajonettre és a Sony E foglalatra érkeznek, ami nem is csoda, hisz előbbi rendszernek ők maguk is tagjai, míg utóbbi – sajnos – továbbra is piacvezető világszerte. Azonban a japánok csúcsminőségű objektívjei túlnyomórészt kissé testesek, így hát nem egyszer fogalmazódott meg a fotós társadalomban, hogy valamivel kisebb és könnyebb lencserendszereket is szívesen fogadnának a Sigmától. Erre a kérésre add most részben választ a japán gyártó: a 24, a 35 és a 65 milliméteres optikák kicsik és könnyűek, de felépítésük első osztályú, s valószínűleg a képminőségük miatt sem kell majd szégyenkeznie senkinek. Lássuk, mit kapunk a karácsonyfa alá!

Sigma 24 mm F3.5 DG DN | Contemporary

Gyakorlatilag ez az objektív az első példánya a Sigma új, „I-sorozatának”, amivel a gyártó a Prémium Kompakt Fixek családját („Premium Comapct Primes”) fémjelzi. A gyári csomag része az objektív, a virágszirom alakú napellenző, a hátsó védősapka, valamint az elülső, mágneses, fém védősapka. A Sigma 24 mm F3.5 DG DN | Contemporary L-bajonettel és E-bajonettel egyaránt megvásárolható. A kis 24-es kompaktságában nagyon hasonlít a már korábban bemutatott 45 mm F2.8 DG DN | C-re, és kis mérete ellenére nem ismer kompromisszumot a képminőség terén. Legnagyobb nagyítási aránya 1:2, így kvázi fél-makróként is bevethetjük.

A por- és cseppálló, strapabíró bronz bajonettel ellátott fém tubusban nyolc csoportba rendezve összesen tíz lencsetag található, amelyek közül egy darab SLD, s három darab aszférikus kialakításnak örvend. A tükröződések és becsillanások elkerülése végett a frontlencse Super Multi-Layer Coating többrétegű bevonattal van kezelve. A gyors és néma élességállításért egy léptetőmotor felel, ami a kicsi és könnyű üvegelemeket rendkívül gyorsan tudja mozgatni. A Sigma 24 mm F3.5 DG DN | Contemporary természetesen kompatibilis a fényképezőgép menüjéből elérhető képjavító funkciókkal (vignettálás, torzítás stb.); a termék a Sigma USB DOCK UD-11-gyel is használható.

Az objektív rendelkezik fókusz- és blendevezérlő gyűrűkkel, valamint elhelyeztek rajta egy AF/MF kapcsolót is. Az F22-ig szűkíthető blende írisze hét darab, lekerekített alakú lamellából áll, ami kellemes háttérelmosást nyújt. A belső élességállítású optika támogatja a Sony vázak DMF, AF+MF funkcióját is. A 84,1°-os látószögű objektív kirajzolja a 36 x 24 mm-es képérzékelőket is. A szűrőmenet átmérője 55 mm, míg a termék terjedelme 64 x 48,8 mm, tömege pedig csupán 225 gramm.

Sigma 35 mm F2 DG DN | Contemporary

Sokak kedvenc gyújtótávolságát nyújtja a Sigma 35 mm F2 DG DN | Contemporary, ami második a sorban a 24 mm-es testvére mellett. Az objektív külső kialakítása ugyanolyan, mint a 24 mm F3.5 DG DN | C esetében, ám az optikai formula itt kilenc csoportba rendezve tartalmaz tíz lencsetagot (1 db SLD, 3 db aszférikus elem). A gyors és néma, továbbá belső élességállításért itt is egy léptetőmotor felel. A fókuszgyűrű mellett megtalálható a tubuson a blendevezérlő egység is csakúgy, mint az AF/MF kapcsoló. Természetesen ezt az optikát is felcsavarhatjuk a Sigma USB DOCK UD-11 dokkolóra.

A kilenc darab, lekerekített íriszlamellát F22-ig lehet szűkíteni. Az objektív legkisebb tárgytávja 27 cm, legnagyobb nagyítási aránya 1:5.7. Az 58 mm-es szűrőmenet átmérőhöz 70 x 65,4 mm-es terjedelem, s 325 grammos tömeg társul. A 63,4°-os látószögű optika szintén támogatja a Sony vázak DMF, AF+MF funkcióját.

Sigma 65 mm F2 DG DN | Contemporary

Harmadik a sorban a Sigma 65 mm F2 DG DN | Contemporary, amihez – csakúgy, mint a 24 és a 35 milliméteres változatnál – szintén megkapjuk a hátsó védősapkát, a napellenzőt, és a fémből kialakított, mágneses elülső védősapkát. A Sigma 65 mm F2 DG DN | Contemporary kilenc csoportba rendezve összesen 12 lencsetagot tartalmaz, ahol 1 db SLD, és 2 db aszférikus kialakítású. A belső néma és fürge élességállításért itt is egy léptetőmotor felel. Ez az optika is kompatibilis a fényképezőgépek képkorrekciós funkcióival, és támogatja a Sony DMF, AF+MF élességállítási módjait.

A fókusz- és blendevezérlő gyűrűk mellé felkerült a tubusra az AF/MF kapcsoló. Mint minden modern („Sigma Global Vision”) üveg, így a 65 mm F2 DG DN | Contemporary is felcsavarható az USB DOCK UD-11-re. A 36,8°-os látószöggel rendelkező lencserendszer legkisebb tárgytávja 55 cm, legnagyobb nagyítási aránya 1:6.8-hoz; kilenc lekerekített lamellából álló blendéjét F22-ig lehet szűkíteni. A 72 x 74,7 mm-es terjedelemhez 405 grammos tömeg társul.

Természetesen mindhárom objektív Japánban készül, a lencsetagokat a Sigma mérnökei a legszigorúbb ellenőrzéseknek vetik alá a gyártás során. Az árakat és a pontos megjelenési dátumot a későbbiek során közlöm.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.