30 éves a Hubble űrtávcső!

A NASA tucatnyi fenomenális fényképpel ünnepli a Hubble űrtávcső harmincadik születésnapját! Pont az érettségimre készültem, amikor a NASA felküldte a „Hubble Space Telescope” (HST) űrteleszkópját, aminek pályafutása noha nem mondható épp zökkenőmentesnek, mégis igen sikeres. A HST nem az első, de az egyik legnagyobb és legsokoldalúbb űrtávcső, ami Földkörüli pályán kering. Az Edwin Hubble után elnevezett műszer főtükre 2,4 méter átmérőjű, a képalkotó rendszere a fény ultraibolya, a látható és az infravörös közeli tartományában képes felvételeket készíteni. Mivel nem zavarja „szemét” a Föld atmoszférája, így igen részletes, tiszta fotókat tud készíteni a világegyetemről.

A kép csak illusztráció

A HST-t a NASA építette meg az Európai Űrügynökség (ESA) közreműködésével. Célpontjait (témáit) a The Space Telescope Science Institute (STScI) választja meg, s dolgozza fel, magát az űrtávcsövet pedig a Goddard Space Flight Center központ irányítja. Érdekessége a HST-nek, hogy már a 70-es években megvolt rá a büdzsé; bár eredetileg 1983-ban akarták felküldeni, műszaki problémák sora és a Challenger űrrepülőgép 1986-os katasztrófája miatt végül éveket csúszott a projekt. Amikor aztán 1990-ben a Discovery űrsikló fedélzetén feljutott Földkörüli pályájára, a tudósok nagy meglepetésére csak igen rossz minőségű, homályos képeket lehetett vele felvenni: a főtükör csiszolási hibás volt. Csak három évvel később, 1993-ban korrigálták az optikai hibát.

A Hubble űrtávcső az egyetlen olyan műszer, amit az alapoktól úgy terveztek, hogy azt az űrben, űrséták során is szervizelni lehessen. Harminc éves pályafutása során összesen ötször szervizelték és bővítették a HST-t, így előreláthatólag még sokáig, 2030-2040-ig szolgálatban maradhat. Utódja a James Webb Space Telescope (JWST), amit a tervek szerint 2021 vége felé fognak pályára állítani. Egészen pontosan 2020. április 24-én töltötte be harmincadik születésnapját (adatok forrása: wikipedia.org).

A NASA virtuális ünnepélyt tart a HST tiszteletére, így az illetékesek tucatnyi új, feldolgozott fotót publikáltak, amik galaxisokat, ködöket, csillagklasztereket ábrázolnak. A témák túlnyomó többségét saját távcsöveinken keresztül is megcsodálhatjuk, de olyan részletességgel, felbontással, mint a Hubble, ezeket a Földről nem tudjuk lefényképezni. A fotókat itt lehet megtekinteni teljes pompájukban.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...