Napokon belül bejelentenék a Pentax MILC gépét?

Állítólag június 23-án jelentik be a Pentax NC-1 tükörnélküli cserélhető objektíves gépét. Miért pont akkor? Mert Pentaxék valamiért sajtótájékoztatóra hívták össze a jónépet, gondolom, ez lenne egy fontosabb témája a gyülinek. Nézzük, miért is érdekes a kis NC-1: mivel 1/2,33”-os érzékelője lesz (állítólag), így az 5,6x kropfaktornak hála valóban kicsi optikákat lehet majd rá tenni. Az érzékelő 14 MP-es lenne és első körben megjelenne a géphez egy 8,5 mm F1.9 (ekv. 48 mm), valamint egy 5-15 mm F2.8-F4.5 (ekv. 28-84 mm) objektív is. A masina árát már az összes pletykalap ismerni véli: 600 dollárt kérnének érte (nem tudni, szettben valamelyik optikával, vagy csak a vázért).

Miért vicces ez a megoldás?

Mert már jól ismerjük ezt a felbontás/szenzorméret arányt, s tudjuk, hogy nem igazán csiholható ki belőle meggyőző képminőség. Mert az objektíveknek legalább F1-ről kellene indulniuk, hogy ne a diffrakció határán táncoljanak már csontra kinyitva.

Miért lenne mégis okés ez a forma?

Mert valóban kicsi gépvázakat és optikákat lehetne építeni, amik adott gyártó jószándékától/pénzéhségétől függően, akár olcsók is lehetnének – bár már tudjuk, hogy ez utóbbi nem fog soha bekövetkezni.

Mindenesetre szkeptikus vagyok, de nem temetem még az élőt. Hátha valóban épkézláb megoldást sikerült letennie az asztalra a Pentaxnak és egy használható (de nem kompromisszummentes) szettet kapunk majd az NC-1 (vagy bármi is legyen a neve) bőrében.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.