A Canon bejelentette az EOS 650D-t

Íme, itt a Canon új, könnyen használható fényképezőgépe, az EOS 650D, amely a méltán sikeres 550D és 600D vonalát folytatja. Bár a 650D a belépő kategóriában verseng majd a vásárlók kegyeiért, funkcióit tekintve semmiképp sem szabad alábecsülni. Egyik legszembetűnőbb újítás, hogy az artikulatív kijelző immár érintésérzékeny – a gép hagyományos kezelői felülete ily módon válik teljessé. Az érintésérzékeny kijelző nem vesz el funkciókat a nyomógomboktól, hanem kiegészíti, felgyorsítja azok működését, ráadásul többszörös érintést is képes feldolgozni. Ennek hála képnézegetéskor ujjainkkal tátikázó mozdulatot végezve akár bele is nagyíthatunk az elkészített képekbe. Az érintésérzékeny felület azonban más helyzetekben is egyértelműsíti előnyét: élőképes használatkor akár AF-mezőt, vagy egy követendő arcot is kijelölhetünk egy gyors bökéssel.

eos650d1_sm.jpg

Az EOS fényképezőgépek történelmében először találkozhatunk kettős AF-rendszerrel: a 650D olyan hibrid automata élességállítással rendelkezik, amelynek mind a kilenc AF-mezője kereszttípusú. Ennek köszönhetően álló- és mozgóképfelvétel közben biztosak lehetünk a tökéletes élességben. Filmfelvétel közben ráadásul folyamatos élességállítás is rendelkezésünkre áll, így nem kell a kézi beállításokkal bajlódni. Rövid próbánk során megbizonyosodhattunk afelől, hogy a folyamatos AF valóban jól végzi a dolgát – még a bemutatóterem meglehetősen rossz megvilágítása mellett is.

eos650d2_sm.jpg

A kamera lelke még mindig egy 18 MP-es CMOS szenzor, amit a Canon mérnökei a legújabb DiGiC 5 jelfeldolgozó processzorral kötöttek össze. A jelfeldolgozás 14-bites színmélységű, így nem kell lemondanunk a szép színátmenetekről sem. A natív ISO 100-12800-as érzékenységi tartomány felfelé bővíthető egészen ISO 25600-ig, tehát nem feltétlenül kell a vaku használatához nyúlnunk, ha gyengébb fényben szeretnénk fotózni.

eos650d3_sm.jpg

A már fentebb említett mozgóképfelvétel legfeljebb 1920 x 1080 pixel felbontásban történhet, de az igazi újítás nem is itt rejlik, hanem az úgynevezett „Video Snapshot” módban, ahol 2, 4, vagy 8 másodperces szegmenseket vehetünk fel, melyeket később – még gépen belül – tetszés szerinti sorrendbe rakhatunk és párosíthatunk egymással. Filmfelvételhez elengedhetetlen az objektívbe épített gyors, halk AF-motor. Erről gondoskodik az EOS 650D-vel egyidőben megjelenő két új optika, nevezetesen az EF-S 18-135 mm F3.5-5.6 IS STM és az EF 40 mm F2.8 STM palacsinta. Mindkettőben a Canon újfajta fókuszléptető motorja végzi a rárótt feladatot, s teszi ezt valóban gyorsan és hang nélkül. Bár a Canon hazai képviseletének szóvivője úgy jellemezte a motort, hogy „majdnem olyan gyors, mint az L jelölésű lencserendszerekben dolgozó USM”, mi érzésre egy jottányi sebességkülönbséget sem tudtunk felfedezni a két rendszer közt.

650d4.jpg

És mivel az EOS 650D a kezdőket is megszólítja, ezért két olyan új működési móddal is rendelkezik, amelyek pont a fotózással ismerkedők dolgát hivatott megkönnyíteni. Ezen módok egyike HDR féle felvételt imitál, azaz egyenként három expozíciót készít a témáról. Ez a mód, a „HDR Backlight Control”, az erős háttérfényeket csillapítja, így kerüli el az alul- és/vagy túlexponált képi részleteket. A másik, a „Handheld Night Scene” (kézből fotózott éjjeli téma) az állvány nélküli éjszakai fotózást segíti. Itt gyorsan egymás után négy felvétel készül, melyeket a fényképezőgép összevonással alakít egyetlen expozícióvá. A kreativitásunkat azonban számos más séma és képi hatás is támogatja, így az EOS 650D nem csak kezdőknek, hanem a számítógépes utómunkálatokat nem nagyon kedvelő haladóknak is ajánlható.

40mm.jpg

A Canon EOS 650D már június közepétől, az EF-S 18-135 mm F3.5-5.6 IS STM és az EF 40 mm F2.8 STM várhatóan júliustól kerül a boltokba, bruttó végfelhasználói áruk következőképp alakul: EOS 650D váz 800 euró, 650D + 18-55 mm F3.5-5.6 900 euró, 650D + 18-55 mm és 55-200 mm duplakitben 1150 euró.

Az EOS 650D kiemelt tulajdonságai:

  • APS-C méretű,18 MP-es felbontású CMOS szenzor,
  • Full HD felbontású videofelvétel folyamatos autofókusszal,
  • 5 kép/mp sorozatfelvételi sebesség,
  • Artikulatív, többérintés-érzékeny kijelző 3” átmérővel,
  • ISO 100-12800 (25600-ig kitolható) érzékenységi tartomány,
  • 9 keresztszenzoros hibrid AF-rendszer,
  • Beépített Speedlite Transmitter (vezeték nélküli vakuvezérlés)
Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.