Kína elpusztított múltja

Furcsa, de igaz: szinte lehetetlen olyan fényképet találni, ami az 1970 előtti Kínát mutatja. A legtöbb képet még Mao Zedong alatt pusztították el „kulturális forradalom” címszó mögé bújtatva. A Bristoli Egyetem egyik professzora most egy projekt keretein belül próbál minél több fotót felkutatni – így a BBC:

„Az ilyen [1970 előtti] fotók rendkívül ritkák Kínában. A turbulens XX. században rengeteg archívumot, levéltárat pusztítottak el háborúk, megszállások és forradalmak alatt. Mao Zedong kormánya a múltra úgy tekintett, mint a „sötétség korszakára”, ezért az „Új Kína” érdekében törlésre ítéltetett minden arra utaló nyom. A rombolásra végül a Kulturális Forradalom tette fel a pontot a 60-as évek végén.

„Ha okos voltál,” – így Robert Bickers professzor – „akkor még időben rájöttél, hogy jobb, ha magad tünteted el családi albumodat, mielőtt még a kormány emberei lelnek rá burzsoá, ellenforradalmár múltadra és tevékenységeidre, mint például egy kávézásra a kávézóban.”

kina.jpg
Kép forrása: visualisingchina.net

Bickers projektje már fedett fel több olyan nevezetes fotót a kevésbé ismert kínai társadalomról és kultúráról, amit eddig a szélesebb közönség még nem láthatott. Ezen felvételek zöme a korábban Kínában élő, majd a Kulturális Forradalom alatt az országot elhagyó brit családok személyes tárgyai között élték túl a tisztogatást. A felvételek egy részét a projekt oldalán lehet megtekinteni. (Forrás: petapixel.com)

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.