Ilyen kamerákkal lődöz a Marson a Curiosity

A Malin Space Science Systems tervez, épít és működtet olyan kamerarendszereket, melyeket állami és kereskedelmi űrkutatásokhoz fejleszt. A Curiosity Marsi kutatóegység több digitális kamerával lett felszerelve, melyek közül a Mastcam 34 mm és a Mastcam 100 mm végzik majd a fotós és mozgóképes munkálatok oroszlánrészét. Ezek a berendezések képesek színes hagyományos, színes multispektrális, sztereó és HD videók rögzítésére.

mastcat30big_cb.jpgmastcam100_cb.jpg

A Mars Descent Imager (MARDI – leszálló képalkotó rendszer, ami része a The Mars Science Laboratory-nak) küldte vissza a Földre azokat a valósághű színes képeket, melyeket a Marsra való leszálláskor készített (4 kép/mp sorozatfelvételi sebességgel). Mint kiderült, az MSSS zoomobjektívekkel szerelt kamerákon is dolgozott, melyeket azonban a NASA a megfelelő tesztelési idő hiánya miatt visszamondott. A Malin Space Science Systems honlapján rengeteg hasznos információ várja az érdeklődőket. Weblapjuk itt található.

MARDI_PP_DSC0079_0_5_cb.jpg

A MARDI fontosabb műszaki paraméterei: a Curiosity bal elején található, lefelé néző optikával; 8 GB memóriával rendelkezik, ami 4000 RAW fájlnak elegendő; 1600 x 1200 pixeles felvételeket készíthet.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.