Ne te, hanem a fényképed mesélje a történetet!

A nagyszerű fotóst csupán annyi különbözteti meg az átlagostól, hogy nem ő maga, hanem a felvétele meséli el a történetét. Biztos lehetsz benne, ha egy képet magyarázni kell, az nem jó. Íme, pár tipp, hogyan lehetnek jobbak a fotóid, hogyan fejlesztheted látásmódodat.

8559624385_cb0158b54c_b.jpg

1. Nem mindig kell szeretned történeted alanyát (persze, az is segít), de mindenképp csodáld, rajongj érte.
2. Mindenképp kell egy fókuszpont, egy „horgony”, amire oda lehet egyből figyelni. A legtöbb fotós túl sok mindent zsúfol a képekre – végy el mindent, amin nem ad hozzá semmit a történethez.
3. Fotózd le a témádat több szögből, több oldalról. Ismételd ezt újra és újra – sokkal könnyebb lesz később eldöntened, hogy mi a fontos, ha több perspektívában látod a témát.
4. Ne felejtsd el az alapokat: alany, figyelemfelkeltés és a lényegre való törekvés. Mi a képed alanya? Hogyan vezetheted el a néző szemét az alanyhoz? Hogyan egyszerűsítheted le az egészet?
5. Ne feledkezz meg a feszültségről, a feszültségkeltésről sem!
6. Először elméddel lásd a képet, majd azután nyomd meg a kioldót! Tudd, hogy mit akarsz megmutatni, mit akarsz elmesélni a fényképezőgépeddel, s hogyan fog majd kinézni a kész fotó.
7. A jó fotós tudja, mi nem kell a fényképre. Ha kétségeid vannak, akkor hagyd le a kérdéses elemet.
8. Nézz meg rengeteg képet. Nézd meg, mit adtak ki, mi jelent meg a magazinok címlapján, mit lehet eladni. Neked mi tetszik ezek közül? Hagyd, hogy hassanak rád mások munkái.
9. Menj vissza a témához 5, 10, vagy akár tizenötször is. Láss mindent, ami van látni való, hogy a legfontosabb elemeket majd a fényképed is bemutassa.
10. Kérdezd meg magadtól, hogy miért? Miért nyomod meg pont ott, pont akkor a kioldót? Mi az, ami fontos pont azon a felvételen? Miért akarod, hogy más is lássa? Mi késztet arra, hogy elkészítsd azt az adott fotót?

8560732582_24813269f8_b.jpg

Ne feledd, ezek csak kiindulási pontok. Ha elkezdesz úgy gondolkozni fényképezés közben, mint egy mesemondó, akkor sokat fogsz fejlődni! (készült a photofocus.com cikke alapján)

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.