A jövő képérzékelői baktériumokból épülnek majd?

Egy brit egyetem hallgatói szerint igen, a jövő szenzora akár bacikból is állhat majd. Kicsit konkrétabban: a hallgatók fényérzékeny baktériumokat használnának fel az „élő szenzor-modulhoz”, amik a fényfogadó réteget alkotnák. A The University of Exeter csapata – amely „élet és környezeti tudományok”, fizika és matematika szakos hallgatókból áll – kutatói munkájuk eredményét a „Genetically Engineered Machines” (géntervezett gépek – iGEM) témakörű nemzetközi versenyen fogják bemutatni Franciaországban.

studentscrea

A „Paint by COLI” projektjük célja, hogy hagyományos E. coli baktériumok génállományát úgy módosítsák, hogy azok fényérzékenysége és pigment termelése megváltozzon. A bacilusok egyes funkciói különböző hullámhosszú fényre reagálnak: a vörös fény hatására a cián, a zöld fényre a bíborvörös, míg a kék fényre a sárga pigment képződése serken. Ezek kombinációja pedig egy elektronikus szenzor alapvető funkcióit utánozzák. Megvalósulhat tehát a színes bio-kamera?

Mivel a baktériumok sokkal kisebbek, mint az elektronikus áramkörök, így sokkal nagyobb „pixelsűrűséget” lehetne elérni alkalmazásukkal. Kérdéses azonban, hogy hogyan lehetne elmenteni a biológiai úton kapott fényképeket anélkül, hogy megölnénk a bacikat – erre egyelőre még nem született válasz. A hallgatói csapat sikereket ért el többféle pigment/receptor kombinációval, de még nagyon messze vannak az olyan megbízhatóan működő megoldásoktól, amiket egy full frame, vagy akár egy okostelefon kamerájában alkalmazni lehetne. (Forrás: phys.org)

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...