32. Magyar Sajtófotó Pályázat és Kiállítás

Sajtóközlemény

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége ezév november végén ismét meghirdeti a Magyar Sajtófotó Pályázatot. A hagyományokhoz híven a pályázatra elsősorban a hazai és határon túli sajtó munkatársainak jelentkezését várjuk, de a megmérettetés – a korábbi évekhez hasonlóan – nyitott amatőr fotósok számára is.

sajto.jpg

A Magyar Sajtófotó Pályázat és Kiállítás a magyar fotóriporter szakma legnagyobb seregszemléje. Azon kevés hazai kulturális rendezvény-sorozat egyike, amely az alapítás óta (1971) töretlenül, minden évben megrendezésre került. Független magyar márka, amely amellett, hogy a pillanat nyelvén mutatja be egy év történéseit, számtalan egyetemes értéket képvisel.

A pályázatra jelentkezni 2013. január 1. és 2013. december 31. között készült képekkel lehet. Ez az időbeli korlátozás nem érvényes a “Társadalomábrázolás, dokumentarista fotográfia sorozat” kategóriára, ahol több éven átívelő, elemző anyagokat is várunk. Egy pályázó összesen 30 pályaművet küldhet be a pályázatra, kategóriától függetlenül. A pályamű állhat egyedi képből vagy képsorozatból, ez utóbbi maximum 10 képet tartalmazhat. Egy kép csak egyszer adható be, nem szerepelhet egyszerre egyedi képként és sorozat részeként is.

A pályázat az alábbi kategóriákban kerül meghírdetésre:

1. Hír-eseményfotó (egyedi)
2. Képriport (sorozat)

3. Emberábrázolás-portré (egyedi)
4. Emberábrázolás-portré (sorozat)

5. Művészet (egyedi)
6. Művészet (sorozat)

7. Sport (egyedi)
8. Sport (sorozat)

9. Természet és tudomány (egyedi)
10. Természet és tudomány (sorozat)

11. Társadalomábrázolás, dokumentarista fotográfia (egyedi)
12. Társadalomábrázolás, dokumentarista fotográfia (sorozat)

13. Bulvár, humor, (egyedi vagy sorozat)

A Magyar Sajtófotó Pályázat és Kiállítás szervezői és a szervezésben közreműködő partnerei az elmúlt években professzionális technikai és kommunikációs hátteret építettek fel a pályázat lebonyolításának támogatására. Az eContest nevet viselő online rendszerben történik a pályázatra jelentkezés és a pályaművek feltöltése, az előválogatott képek és a fotósok szakmai portfóliójának bemutatása, illetve ez a rendszer garantálja a zsűrizés anonimitását és átláthatóságát is.

A Magyar Sajtófotó Pályázat és Kiállítás hivatalos honlapja (www.sajto-foto.hu) 2013. december 14.-től 3 héten át várja a jelentkezők képanyagait. A feltöltéshez szükséges a honlapra előzetesen regisztrálni. A feltöltött pályázati anyagokat a jelentkezés lezárásáig, 2014. január 5-ig, a pályázók szabadon módosíthatják az eContest felületen keresztül. A feltöltött pályaművek a zsűri által történt előválogatást követően válnak nyilvánossá a honlap látogatói számára.

A Magyar Sajtófotó Pályázat és Kiállítás hivatalos honlapján 2007-ig visszamenőleg megtekinthetők a zsűri által előválogatott pályaművek anyagai és a díjazottak portfóliói. “Az idén megújult honlapon igyekeztünk a fotót és a fotóst a középpontba állítani – hangsúlyozta Túry Gergely, a Magyar Sajtófotó Pályázat és Kiállítás rendezője. A jövőben pedig szeretnénk hangsúlyt fektetni a 2007 előtti képanyag digitalizálására és a honlapon való bemutatására is.”

A pályamunkákat a kiíró által felkért neves fotós szakemberek bírálják el a 2014. január 17-19-ig tartó nyilvános zsűrizésen. “Izgalmas munkára számítok – mondta Stéphane Arnaud, az AFP Photo főszerkesztő-helyettese, az 5 tagú zsűri idei tagja – hiszen az elmúlt években is kiváló pályaművek érkeztek, emellett sok olyan esemény történt Magyarországon is, amiről a külföldi orgánumok híradásain keresztül nyilván értesültem, de az igazi finomságokat, a humor és a dráma árnyaltabb oldalát hitelesebben közvetíti az, aki személyesen is részese a történéseknek.”

A sajtófotó pályázat mellett, az idén második alkalommal, tördelői pályázatot is hirdetünk. A Molnár István-díjra olyan tipográfusok, grafikusok, képszerkesztők, tervező-szerkesztők jelentkezését várjuk, akik fontosnak tartják a fotográfia méltó megjelenítését a sajtóban. A felhívásra beadott anyag lehet valamely magazinban megjelent munka, vagy még csak tipográfiai tervként létező, valóságos vagy fiktív magazin. A műveket tördelőkből, képszerkesztőkből álló zsűri bírálja el. A leadott anyagok terjedelme nem haladhatja meg a 10 oldalpárt.

A pályázatok részletei november 30-tól elérhetők a http://www.sajto-foto.hu/ oldalon.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...