100 éves filmnegatívok kerültek elő a jég fogságából

Egy antarktiszi kutató-kunyhó helyrehozatalának munkálatai során bukkantak restaurátorok egy apró dobozkára, amelyben összesen 22 exponált, de elő nem hívott fotónegatívot találtak. A doboz majdnem száz évet töltött egy jégtömbbe fagyva, hogy végül egy fotórestaurátor aprólékos munkájának köszönhetően elénk tárulhassanak ükapáink felfedezőútjainak emlékei az örök fagy világából. Az Antarctic Heritage Trust (Antarktiszi Örökségmegőrző Hivatal) igazgatója, Nigel Watson következőket mondta az eddig soha nem látott képekről:

antarctic1.jpg

„Tudtommal ezek az első előhívatlan negatívok, melyek az Antarktisz egy évszázaddal ezelőtti hőskorából származnak. Nagyon kevés kép létezik az akkori expedícióról.”

Az Antarctic Heritage Trust csapata a negatívokat rejtő dobozra az egyik ellátmányos kunyhó egyik sarkában bukkant, amit Robert Falcon Scott kudarcra ítélt „Terra Nova Expedíciója” során létesített a Déli Sark felé haladva 1910-1913 között. Bár Scott elérte a sarkvidéket, ő és csapata nem élték túl a hideget és az éhínséget, amivel a visszaút során szembesültek.

antarctic2.jpg

A kincset rejtő kunyhót egyébként Sir Ernest Shackleton használta 1914-1917 közt a transz antarktiszi expedíciója során, s a tudósok úgy vélik, a felvételek is erről a felfedező útról mesélnek. A teljes képsorozat megtekinthető a New Zealand Antarctic Heritage Trust honlapján. (Forrás: imaging-resource.com)

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.