Panasonic DMC-GH4: videóra tökéletesítve

Videofelvételre optimalizálva érkezik a DMC-GH3 után a DMC-GH4, amely immár 4K felbontású mozgóképek elkészítését is lehetővé teszi. Egy a tudását tekintve optimalizált GH3 személyesedett meg a GH4-ben, ami a kor elvárásai mellett a rajongótábor igényeit is messzemenően szem előtt tartva lett kialakítva. Tulajdonképpen akár egy „DMC-GH3 második kiadásnak” is tekinthető a GH4, ami például a külsejét illetően szinte egy az egyben a GH3 formavilágát és felépítését örökölte – miért is változtatott volna a gyártó azon, ami nagyszerűen bevált? Anno GH3 tesztemből is kiderült, hogy a masina ergonómiája nagyon jó, csupán az elektronikus kereső és a memóriakártya foglalatának ajtaja adott némi okot dorgáló szavakra. Igaz, a Panasonic termékfotóiból kiindulva – sajnos – nem lehet túl messzemenő következtetéseket levonni, de feltételezhető, hogy a mérnökök orvosolták a korábbi problémákat (lásd cikkem).

GH4_front.jpg

Bár a japánok irtóznak a „halálnak” is fordítható négyes számtól, a Panasonic mégis beiktatta a 4-et a terméknévbe; ha a GH4 hozza az elődmodell szintjét, akkor máris nincs miért aggódni. Nos, az újoncban egy új, de továbbra is 16 MP felbontással megáldott Live MOS szenzor lapul, ami a négymagos „Venus Engine” névre hallgató jelfeldolgozó processzorral karöltve hozza létre a digitális képanyagot. Ez az új páros a GH3-nál akár 50%-kal gyorsabb jelkiolvasást tesz lehetővé – ennek az egyik jótékony hatása a „rolling shutter” jelenség látványos csökkenése elektronikus zár használata során (mozgó témáink pl. kevésbé lesznek elnyújtottak egy-egy állóképen). A sajtóanyagban a gyártó látható előrelépést ígér a zajszűrés, az érzékenység és a színvisszaadás terén is; erre majd tesztünkben fényt derítünk.

GH4_back_YAGH.jpg

A Panasonic DMC-GH4 újításai közt első helyen az új mozgóképkészítési lehetőségek szerepelnek. Korunk egyik kulcsszava a „4K”, legyen szó tévéről, monitorról, vagy – mint példánkban – fényképezőgép/videokamera hibridről. A GH4 MOV illetve MP4 formátumokban képes Ultra HD (3840 x 2160 pixel) felbontású mozgóképek felvételére, ahol a legnagyobb képfrissítési frekvencia 29,97 Hz lehet progresszív módban (emellett elérhető a 25p, a 24p és a 23,98p is). Persze, a Full HD (1920 x 1080 pixel) felbontás is megmaradt, itt az 59,94p, az 50p, az 59,94i, az 50i, valamint a „szokásos” 29,97p, 25p, 24p és 23,98p frekvenciák közül válogathatunk. A GH4 legkisebb mozgóképes felbontása az UHD mellett eltörpülő HD (1280 x 720 pixel), ahol csupán az 59,94p és az 50p képfrissítési frekvenciák érhetőek el. A masina MOV és MP4 formátumokban legfeljebb 200 Mbps adatsűrűséggel dolgozhat (ALL-I; illetve 100 Mbps IPB-t használva), ami AVCHD konténer használata mellett maximum 24 Mbps lehet. Videóink sebessége 1920 x 1080 pixeles képméret mellett akár 96 fps is lehet; sajnos, ezt az értéket a kisebb HD felbontást használva sem tudjuk túlszárnyalni.

GH4-Mg-front_side.jpg

Még egy pár információ erejéig a filmezésnél maradva: a GH4-gyel a jó minőségű képanyaghoz jó minőségű hang is csatlakozik. A készülék kezelője maga döntheti el, hogy LPCM („lineáris pulzus kód moduláció”, ami tömörítetlen), vagy AAC formátumot használ. Mozgóképfelvétel során használhatjuk a „VFR – Variable Frame Rate”, avagy változó sebességű rögzítési módot, ahol kreativitásunkat engedhetjük szabadjára. Ez azt jelenti, hogy egy snittben lehet lassított, vagy gyorsított a képváltás. Természetesen nem maradt ki a GH4 repertoárjából a Stop Motion és a Time Lapse (időeltolásos) mód sem. Filmezés közben használhatjuk a focus peaking, azaz „csúcsosításos” élkiemeléses élességellenőrzést, de a zebra mintával a túlexponálást is ellenőrzés alatt tarthatjuk. A kreatív videó üzemmódban olyan előre beállított képvilág-mintákkal dolgozhatunk, mint a „CINELIKE D”, vagy a „CINELIKE V”, így igazi mozis hatást utánozhatunk.

GH4_top.jpg

A Panasonic DMC-GH4 azonban a fejlett videós tudás mellett egy frissített, gyorsabbnak és pontosabbnak ígért kontrasztérzékeléses AF rendszert is felvonultat, amely képes akár 0,07 mp alatt éles képet biztosítani. Összesen 49 fókuszmező közül választhatunk (akár az érintésérzékeny kijelző segítségével), melyek tartalma kinagyítható a még pontosabb kézi élességállítás érdekében. Az arcfelismerés mellett immár szemfelismeréssel is könnyíti a portréfotósok dolgát a gyártó.

A készülék sebességére jellemző, hogy a sorozatfelvételi maximum 12 kép/mp teljes felbontás mellett (követő fókusszal, vagy élőképpel 7 kép/mp a csúcsérték). Amire sokan – többek közt mi is – vártak, az a GX7 után végre a GH4-be is belekerült: a fotógép új zárszerkezetének hála már képes az 1/8000 mp-es záridőre is a mechanikus redőnyzárral. A beépített vaku és a külső rendszervakuval egyaránt 1/250 mp a legrövidebb szinkronidő.

Image_26Lenses_GH4_H_FS14140.jpg

További jellemzők csokorba szedve:

  • Időjárásálló felépítés
  • Magnéziumötvözetből formált váz
  • OLED technológiát alkalmazó kihajtható és elforgatható kijelző (3”, érintésérzékeny, 3:2 képarány, 1,04 millió képpontos felbontás)
  • OLED elektronikus kereső 2,359 millió képpontos felbontással, 0,67-szeres nagyítással és 100%-os képfedéssel
  • Új, biztonsági reteszszemölccsel ellátott módválasztó tárcsa
  • Összesen tíz, egyedileg kiosztható funkciógomb
  • Beépített WiFi és NFC modulok
  • 3,5 mm-es fejhallgató- és mikrofonaljzatok
  • Tömörítetlen élőképet kiadó HDMI csatlakozó
  • Maximum ISO 25 600-as érzékenység

Frissítés: Világhírű természetfotósunk, Máté Bence már ki is próbálhatta éles környezetben az új masina funkcióit. Beszámolója alábbi videóban tekinthető meg:

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...