Nézd a Földet élőben az ISS-ről!

Aki szereti a csillagfotókat és/vagy sci-fi rajongó, vagy csak egyszerűen kíváncsi arra, hogyan néz ki a Föld 400 kilométeres magasságból, az most örülhet, ugyanis a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) szerelt négy darab HD kamerának köszönhetően immár élőképet is kaphatunk kék bolygónkról. Mind ezt a múlt hónapban megejtett „SpaceX CRS-3” utánpótló missziónak köszönhetjük, ugyanis az asztronauták akkor szerelték fel az ISS-t a külső kamerákkal.

iss-hdev-mediterranean-640x358

A HDEV (High Definition Earth Viewing) kísérlet során nem csak a kapott képekben gyönyörködhetünk, hanem bele is hallgathatunk az ISS és a földi irányítóközpont beszélgetésébe. A szakemberek egyúttal arra voltak kíváncsiak, hogy a hagyományos, szabad kereskedelemben kapható kamerák alkalmasak-e a jövőbeni űrmissziók dokumentálására – ha igen, a NASA (és más űrhajózási hivatalok) komoly összegeket spórolhatnak majd meg; a kifejezetten „odafönti” használatra tervezett eszközök ugyanis bitang sokba kerülnek.

HDEV7-640x439

A HDEV egység egy bőröndből áll, amibe a vezérlőelektronikán túl négy különböző, ám a kereskedelmi forgalomban kapható (értsd: átlag halandó által hozzáférhető és megvásárolható) kamerát szereltek: egy Hitachi előrefelé, egy Sony és egy Panasonic hátrafelé, s végül egy Toshiba lefelé tekint. Ha a lenti adatfolyamot megtekintjük, észre fogjuk venni, hogy a kép időnként ugrik egyet, ahogy az elektronika a kamerák között vált. Ha a kép szürke, az azt jelenti, hogy a HDEV épp inaktív, azaz kikapcsolt állapotban van, illetve a jel nem érkezik meg valamilyen oknál fogva (UFO támadás?). Mivel az ISS 93 percenként kerüli meg a Földet, számításba kell vennünk azt, hogy sok időt tölt árnyékban – ekkor nem sokat fogunk látni a bolygóból.

Az aktív videokamera Etherneten keresztül csatlakozik az ISS Columbus moduljához, ahonnan a jelet továbbítják a Föld felé. Itt a videót párosítják az irányítóközpont audiojelével, majd feltöltik a Ustreamre – az egész egy megdöbbentően egyszerű és olcsó megoldás. Említést érdemel még, hogy a HDEV egyes részeit amerikai középiskolások tervezték a NASA HUNCH programjának keretein belül. (Forrás: extremetech.com)

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...