Photokina 2014: Újdonságok az Olympustól

Az Olympus egy ezüst színű OM-D E-M1-gyel, egy igen átfogó firmware frissítéssel ugyanahhoz, egy 40-150 mm-es telezoommal és egy 1,4-szerező telekonverterrel jelentkezik.

Az Olympus OM-D zászlóshajója, az E-M1 már feketében is nagyon szép – persze, a szépség erősen szubjektív dolog, ezen kár vitatkozni. Megjelenése óta igen szép diadalmenetet járt be a készülék, ám vannak fotósok, akik inkább ezüstben vásárolnák meg az E-M1-et. Nos, jó hírrel szolgálhatunk: a japán gyártó bemutatta a bikolor (fekete/ezüst) E-M1-et! Ez a változat mindenben egyezik az eredeti, feketével, tehát a régi tulajoknak nem kell ismételten a zsebükbe nyúlniuk. Az E-M1-et érintő változások színterén azonban sokkal fontosabb bejelentéssel állt elő az Olympus, ugyanis egy új, számos fejlesztést és javítást magában hordozó alapszoftvert adtak ki a zászlóshajóhoz (az ezüst E-M1 eleve már ezzel az új firmware-rel kerül forgalomba).

ID: 16092 ID: 16091

Az OM-D E-M1 v2.0 jelölésű szoftvere alábbi újításokat tartalmazza (idézet az Olympustól):

  • USB Tethered Shooting funkció: a lehetőséget ad a stúdiófotózás munkafolyamataiba való teljes integrációra. Miután az E-M1-et USB kábel segítségével számítógéphez csatlakoztatjuk, az ingyenes Olympus Capture szoftverrel a fényképezőgép Live View képe megjeleníthető a képernyőn – így az egyes változtatások, illetve igények gond nélkül, azonnal megvitathatók a modellekkel, ügyfelekkel és a team többi tagjával. Természetesen a beállítások, illetve a kioldó közvetlenül a számítógépről is vezérelhetők!
  • A 2.0 firmware másik újdonsága elsősorban az épületfotózásban jut kiemelt szerephez: ez a beépített Digital Shift funkció. A két vezérlőtárcsával a trapezoid torzítás által egymás felé konvergáló vonalak korrekciója végezhető el gond nélkül, a Live View képén – az alkalmazott objektívtől függetlenül. Nincs szükség utómunkára, vagy az objektív állítgatására.
  • Az új firmware-ben találunk Live Composite funkciót, két új kreatív Művészi szűrőt és tovább csökkentett elektronikus kereső késést (29 ms helyett mindössze 16 ms). A Live Composite funkcióval a fények sávjai örökíthetők meg – például a csillagoké, a tűzijátéké, vagy az autóké – olyan esetekben, amikor a fényviszonyok túl világosak lennének a Live Bulb funkció használatához. A felvétel folyamata ráadásul a Live View képen követhető.
  • A Partial Colour és Vintage Művészi szűrők a beépített effektek legújabb verziói: a Partial Colour a kép egy részletét színnel emeli ki, míg a kép többi részét fekete-fehér verzióban hagyja. A Partial Colour és a Vintage szűrő is – mely kifejezetten nosztalgikus hangulatú felvételek készítését teszi lehetővé – háromféle hatás-beállítás lehetőségét kínálja.
  • Az E-M1 OI.Share szoftverre vonatkozó frissítésének eredményeképpen a kompatibilis okostelefonnal, WiFi-n keresztül távvezérelhető funkciók köre is kibővült. A kioldó, Live View képmegjelenítés és a P, A, S, M vezérlés mellett például már az időzítő is távirányítható a sorozatfelvétel és az időzített sorozatfelvétel funkciók beállításához és aktiválásához – az okostelefon érintőkijelzőjéről.

Az új firmware frissítés minden E-M1 tulajdonos számára elérhetővé válik Szeptember 16-tól az Olympus Digitális Fényképezőgép Frissítő Programon keresztül.

Aki eddig fényerős, profi képminőségű telezoomra vágyott, az kizárólag a Panasonic 35-100 mm F2.8 lencserendszerét választhatta – ez most változik, ugyanis megérkezett az Olympus M.Zuiko Digital ED 40-150 mm F2.8 PRO, amely por-, csepp- és fagyálló felépítésének köszönhetően optimális kiegészítője a már korábban bemutatott M.Zuiko Digital ED 12-40 mm F2.8 PRO-nak. Ebben az új objektívben mutatkozik be először a gyártó eddigi leggyorsabb autofókusz-motorja: az M.Zuiko Digital ED 40-150 mm F2.8 PRO olyan fókusz rendszert alkalmaz, mely elsőként két csúcsminőségű lencsetagot kettős lineáris motorral mozgat – ezzel pedig elképesztően gyors élességállítást tesz lehetővé, amelynek másik tulajdonsága, hogy szinte hangtalanul működik.

ID: 15023

Szorosan ehhez a termékhez kötődik az Olympus 1,4-szeres telekonvertere, amellyel ekvivalens 420 milliméterre nyújtható meg az M.Zuiko Digital ED 40-150 mm F2.8 PRO gyújtótávolsága. A mindössze 15 mm vékony, könnyű, egyszerűen hordozható kiegészítő robusztus, fémből készült, por-, csepp- és fagyálló kivitele, és építési minősége tökéletesen illeszkedik a PRO objektívek családjába.

ID: 15008

Az extra védelmet szolgálja az Olympus új szűrője, amely megvásárolható mindkét PRO jelölésű zoomobjektívhez. A PRF-ZD72 PRO, illetve a PRF-ZD62 PRO szűrő kifejezetten kompakt, és ZERO bevonattal (a szellemkép és a becsillanás ellen), valamint tükröződésmentesítő réteggel is rendelkezik – a foglalat pedig külön matt bevonatot kapott.

Az Olympus E-M1 ezüst változata november elejétől lesz megvásárolható 450 000 forintos áron.  Az Olympus M.Zuiko Digital ED 40-150 mm F2.8 PRO, amely szintén novembertől lesz kapható, 470 000 forintba fog kerülni, míg az 1,4-szeres telekonverterért 120 000 forintot kér a forgalmazó. A kettő – mármint a telezoom és a konverter – együtt is elérhető lesz kittben, ekkor 520 000 forintot kell majd fizetnünk.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...