A világ legnagyobb kamerája 32 gigapixeles lesz

32 000 megapixeles felbontású szenzoregységgel rendelkezik majd a világ legnagyobb digitális kamerája, amelynek megépítését a napokban hagyták jóvá. A több mint három tonnás jószággal álló- és mozgóképeket készíthetnek majd a világűr legtávolibb objektumairól; a The Large Synoptic Survey Telescope (LSST) – ha minden a tervek szerint halad – 2022-ben kezdheti el működését a Cerro Pachon Chilei hegycsúcsról.

lsst

Az LSST majd tíz éven keresztül szolgáltatja a képanyagot az univerzumról, és segítségével milliárdnyi csillagot, égi objektumot lehet majd megörökíteni. „A távcső kulcsfontosságú szerepet játszik majd abban a hosszú távú projektben, melynek keretein belül a sötét energiát és más tudományos témákat tanulmányozunk.” – mondta David MacFarlane, az SLAC (Stanford Linear Accelerator Center) részecske- és asztrofizikai kutató részlegének vezetője. Amint az LSST frontlencséjét az ég felé fordítja, megindulhat a gigantikus adatmennyiség továbbítása a kutatók felé: évente durván hat millió gigabájtnyi adatra számítanak az illetékesek.

lsst2

Számítógépes terv az LSST obszervatóriumról, amely 2022-ben kezdheti meg a munkát

Csillagászok és asztrofizikusok azt remélik, hogy az LSST segítségével fény derülhet a galaxisok keletkezésének folyamatára, hogy lekövethetővé válnak a Földre fenyegetést jelentő aszteroidák, de vélhetően csillagok pusztulását is figyelemmel lehet majd kísérni a gigantikus kamerával. Amint azonban fentebb meg lett említve, nem titkolt célja a berendezésnek, hogy a tudósok nagyobb rálátását kapjanak a világmindenség 95%-át (!) adó sötét anyagra.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...