Olympus OM-D E-M5 Mark II teszt

III. Működés, újdonságok

A tesztre kapott készüléken az 1.0 verziószámú vezérlőszoftver volt, tehát minden funkció, minden szolgáltatás, de maga a képminőség is már a végleges, „publikus” fázisban volt, tehát nincs mit rejtegetni, amit én láttam, azt fogják látni a gép új tulajdonosai is.

Az Olympus OM-D E-M5 Mark II tudja mindazt, amit az elődmodell is nyújtott, azonban van több olyan részlet, amin a gyártó finomított. Ilyen például a kezelőfelület, amit az E-M1 mintájára építettek fel. A szabadon kiosztható gombok és tárcsák ráadásul a PEN E-P5-nél (majd később az E-M1-nél) látott váltókarral még több funkcióhoz rendelhetőek, ami néha már-már zavarba ejtően „túl sok a jóból”.

Megmaradt az előző oldalon említett szupermenü, amit az OK gomb megnyomásával hívhatunk elő. Ez a gyorsmenü ideális kiegészítője a nyomógomboknak, tárcsáknak; itt összegző áttekintést kaphatunk az összes olyan paraméterről, melyek a képalkotásért felelnek, illetve azokhoz szorosan kapcsolódnak, de igény szerint akár változtathatunk is rajtuk. Az érintőképernyővel vagy a kurzorokkal válasszuk ki a változtatni kívánt értékmezőt és adjuk meg az új értéket. Ja, igen, az érintőképernyő: csakúgy, mint a korábbi PEN és OM-D modelleknél, úgy itt is deaktiválható az érintésérzékenység, és ez nem is befolyásolja túlzottan a gép használhatóságát, mivel a mérnökök a „simogatásos” gépkezelést nem központi, hanem kiegészítő funkcióként építették be a Mark II-be.

Az OM-D E-M5 Mark II AF rendszere 81 mezős kontrasztérzékeléses, sebességével már az elődmodellnél sem volt gond – az E-M1 fázisérzékelőit (természetesen) kihagyták, hogy ne legyen konkurenciaharc a két fényképezőgép közt. Az AF mező méretét normál és kicsi közt válthatjuk, a fókuszmezők kiválasztásánál használhatjuk a teljes felhozatalt, vagy csoportonként kilencet, melyeket a kijelző teljes felületén igény szerint mozgathatunk (akár az érintőkijelző segítségével is).

Másik olyan eleme a fényképezőgépnek, amin a gyártó csiszolt egy sort, az a képstabilizátor. Erre a lépésre – amint azt később látni fogjuk – a 40 MP-es nagyfelbontású mód miatt volt szükség. A mérnökök megtartották a legendásan jó 5-tengelyes rendszert, azonban sokat finomítottak, finomhangoltak a komponenseken, a teljes egész így még precízebb lett. Az Olympus saját állítása szerint simán hozható az 5 FÉ-s előny – ebben van is igazság, ugyanis a próbák során nem okozott csalódást a Mark II képstabilizátora.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...