A csótány szeme hosszú expozícióra is képes?!

Tudtad-e, hogy a csótányok szeme képes afféle hosszú expozícióra is? Bizony! A kis ocsmány bogár szemének működése hasonló a szenzorokéhoz, ezért ugyanúgy képes összegyűjteni a fotonokat, mint a képérzékelő pixelei egy hosszabb expozíció alatt. Ennek köszönhetően akár teljesen sötétben is látnak, igaz, kissé lassú a képfrissítés frekvenciája (rohangálni nem érdemes tehát, könnyen neki lehet szaladni egy ajtófélfának..).

csotany

A felfedezés a finn Oului Egyetem kutatóinak nevéhez fűződik, akik a kísérleti csótány szemébe beillesztettek egy felvevő eszközt, amivel a fotonok által gerjesztett elektromos impulzusokat dokumentálhatták. Kimutatták, hogy a bogár szeme akár arra is képes, hogy tíz másodpercenként érkező fotonokat regisztráljon, majd az agyuk az így összegyűjtött információt összerakja egy képpé.

A csótány nem az egyedüli rovarféle, ami képes erre a mutatványra, de remélhetőleg az ő segítségével sikerül majd a kutatóknak továbbfejleszteniük az éjjellátó technológiáinkat, eszközeinket. (Forrás: geek.com)

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.