A szelfizés jegyében született: Panasonic DMC-GF7

Videofelvétel, Értékelés

A Panasonic DMC-GF7 AVCHD illetve MP4 formátumban képes mozgóképek felvételére. A legnagyobb felbontás a trendekkel szemben nem 4K, „csupán” Full HD, azaz 1920 x 1080. A maximális képfrissítési frekvencia ezen a felbontáson 50 kép/mp, ami 28 Mbps-os adatsűrűséget eredményez. Nem igazán kapunk szabad kezet a paraméterek fölött, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy még M módban sem lehet felvétel közben állítani a záridőn vagy a rekeszértéken – egyedül az expozíció korrekció férhető hozzá.

A mikrofon jelerősségét is csupán négy fokozatban lehet állítgatni, míg a szélzajcsökkentés lehet automata, erős, normál, alacsony, illetve kikapcsolt állapotú. Az AF működik felvétel közben, ráadásul az érintőkijelző használatával klassz fókuszáthelyezéseket lehet elvégezni.

A szokásos time lapse felvétel és a léptetett animáció mellé érkezett az úgynevezett „Rövidfilm”, ami lehetővé teszi a pármásodperces (2, 4, 6, 8 mp) felvételek készítését. Ezeket később még a fényképezőgépen belül összeilleszthetjük, ráadásul a be- és kiúszásokat megeffektezhetjük.

Értékelés

A Panasonic DMC-GF7 egy remek kis masina. Üdítő újdonság volt látni, hogy a gyártó végre elhagyja azt a kerekded, kissé műanyag hatású formavilágot, amit az utóbbi GF modellek felvettek. A GF7 megjelenése immár (ismét) sokkal komolyabb, mint eddig, ami határozottan jót tesz neki – férfiak kezében sem „ciki” a legújabb GF modell. Az anyaghasználat és a kivitelezés minősége nagyon jó, a kezelőfelület felhasználóbarát, de a gép fogása nem épp a legkényelmesebb. A kijelzőt is érdemes lett volna inkább ki- és elforgathatóvá tervezni, bár akkor valószínűleg nagyobb váztestre lett volna szükség.

A képminőség ugyanolyan, mint mondjuk a DMC-GX7-nél, vagy szinte az összes újabb (maximum 3 éves), 16 MP-es m4/3 szenzorral szerelt masinánál: nem rossz, de jó lenne már látni valami fejlődést, legyen az akár egy teljesen felújított JPEG motor. A Panasonic fényképezőgépei (m4/3 vonalon) általában erősek a mozgóképfelvétel területén is, sajnos, a GF7 kivétel ez alól. A képminősége ugyan nem rossz, de a kreatív lehetőségek igen szűkre szabottak. Mindazonáltal a Pana GF7 tetszett, de ha már mindenképp kellene választani egy cserélhető objektíves zsebgépet, akkor az a GM5 lenne. Nem szeretek szelfizni.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...